ЕКОНОМИЈА

Никола Поповски: Три работи што идната влада ќе мора да ги направи за економијата

Ако главната економска цел на Владата е зголемување на стапката на стопанскиот раст и намалување на сиромаштијата, тогаш е важно да се направат неколку приоритетни работи: фискална консолидација, промени во даночниот систем и враќање на довербата во државата како непристрасен регулатор на економскиот живот. Пред секоја нова влада обично стојат …

Повеќе »

Индекси на прометот во секторот Трговија

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во април 2017 година, во споредба со април 2016 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групите: Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун (номинално за 1.0%, а реално за 0.6%) и …

Повеќе »

Кој е индексот на бројот на работниците во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во април 2017 година, во однос на април 2016 година, изнесува 100.5. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во април 2017 година, во однос на април 2016 година, бележи опаѓање од 0.1%, …

Повеќе »

Амбасадорката Сутер: Швајцарија е посветена на унапредување на дипломатските и развојните активности во Македонија

Денес Швајцарија ја претстави новата Стратегија за соработка со Македонија за периодот од 2017 до 2020 година. Швајцарија ја подржува политичката, социјалната и економската транзиција на Македонија од 1992 година. Новата стратегија има за цел да продолжи со оваа поддршка во следните четири години преку практичен пристап фокусиран на резултати. …

Повеќе »

Колкав е индексот на индустриското производство во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во април 2017 година, во однос на април 2016 година, изнесува 98.1. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во април 2017 година, во однос на април 2016 година, бележи пораст од 2.9%, во …

Повеќе »

Статистика и реалност – какви се платите во земјава?

Просечната нето плата во земјава на стартот на оваа 2017 година изнесувала 370 евра. Државниот завод за статистика во јануари во споредба со истот месец лани регистрирал раст на републичкиот просек на месечни примања за 2,2 отсто а најголем раст имало на платите во секторите комуникации и информации, јавната управа и …

Повеќе »

Став на Бранимир Јовановиќ: Зошто данокот на добивка во Македонија треба да биде прогресивен?

Македонија има највисока стапка на сиромаштија во Европа, најлошо здравство, најлошо школство. Главната причина за ова е тоа што државата нема пари за овие работи. Од каде да се најдат тие пари кои се потребни за подобрување на овие работи? Преку прогресивен данок на добивка. Во последно време честопати се …

Повеќе »

За неколку дена ќе се формира новата реформска Влада

За неколку дена ќе се формира новата реформска Влада на Р.Мaкедонија и со брзо темпо ќе отпочне спроведувањето на вистинските реформи за подигнување на економијата коишто ќе значат квалитетен живот на граѓаните, соопштуваат од СДСМ. Денеска, дури и гувернерот на НБРМ, Димитар Богов кој во досегашниот мандат молчеливо се однесуваше …

Повеќе »

12-та Меѓународна академска конференција за европски интеграции на тема „ПРЕИСПИТУВАЊЕ НА МИГРАЦИИТЕ, ЕКОНОМСКИОТ РАЗВОЈ И СОЛИДАРНОСТА ВО ЕВРОПА”

Во просториите на Универзитетот Американ Колеџ Скопје во Скопје, на 25 мај, со почеток во 9:30 часот, се одржa Меѓународната конференција на тема „ПРЕИСПИТУВАЊЕ НА МИГРАЦИИТЕ, ЕКОНОМСКИОТ РАЗВОЈ И СОЛИДАРНОСТА ВО ЕВРОПА“. На официјалното отворање на конференцијата се обрати неговата екселенција, господинот Самуел Жбогар, шеф на Делегацијата на Европската Унија …

Повеќе »