ЕКОНОМИЈА

Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар бележи опаѓање од 7.3%, а прометот на странски пазари со пораст од 1.4%

Според податоците на Државниот завод за статистика (МАКСТАТ), индексот на прометот во индустријата во април 2017 година, во однос на април 2016 година, изнесува 99.5. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во април 2017, во однос на април 2016 година, бележи опаѓање од 7.3%, а прометот остварен на странски …

Повеќе »

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во мај 2017 година е за 0.4 процентни поени понизок во однос на претходниот месец

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во мај 2017 година е за 0.4 процентни поени понизок во однос на претходниот месец, а во однос на мај 2016 година е зголемен за 2.1 процентен поен. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во мај …

Повеќе »

Новата Влада на Заев, ќе го поправи нарушениот углед на Македонија како една од земјите со најниски плати во регионот и Европа

Доколку ВМРО-ДПМНЕ сакаше имаше 11 години да работи на зголемување на платите и на животниот стандард на граѓаните, но спротивно на тоа ВМРО-ДПМНЕ направи Македонија да биде една од земјите со најниска минимална и просечна плата во регионот и Европа. Новата реформска Влада ќе работи во интерес на граѓаните и …

Повеќе »

Најдобрите практики во обновливи извори на енергија презентирани на бизнис форум во Стокхолм

Повеќе од 80 претставници од јавниот и приватниот сектор од Македонија и Шведска ќе учествуваат на бизнис форумот што започнува денеска во Стокхолм во организација на Македонија 2025 и Aмбасадата на Р. Македонија во Шведска. Главната тема за дискусија на форумот е производство на енергија од обновливи извори. Шведска е …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Секој петти – дел од неформалната економија

Дури 53% од граѓаните би прифатиле да работат за плата од 8 000 до 16 000, а само 0,5 отсто размислуваат за плата на ниво или поголема од 40 000 денари. Од вкупниот број на невработени, повеќе од 70 отсто живеаат и се потпираат на приходи од плата или пензија …

Повеќе »

Тевдовски: Ќе има пари за плати, пензии, субвенции и средства за поддршка на економијата

Од Буџетот до крајот на годината ќе можат да се сервисираат сите обврски. Ќе има пари за плати, пензии, субвенции и средства за поддршка на економијата. Ребалансот веќе се подготвува во Министерството за финансии, а во него треба да се вградат и дел од проектите на новата Влада, меѓу кои …

Повеќе »

Кои се трошоците на животот според класификацијата COICOP и цените на мало

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во мај 2017 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.7, а индексот на цените на мало 100.6. Пораст на индексите на трошоците на животот во мај 2017 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежото …

Повеќе »

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија бележи пораст од 12.7%

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-април 2017 година, изнесува 93 959 795 илјади денари и бележи пораст од 12.7% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-април 2017 година, …

Повеќе »

Никола Поповски: Три работи што идната влада ќе мора да ги направи за економијата

Ако главната економска цел на Владата е зголемување на стапката на стопанскиот раст и намалување на сиромаштијата, тогаш е важно да се направат неколку приоритетни работи: фискална консолидација, промени во даночниот систем и враќање на довербата во државата како непристрасен регулатор на економскиот живот. Пред секоја нова влада обично стојат …

Повеќе »