ЕКОНОМИЈА

Трговијата во Кина помала од очекуваното

Извозот на Кина е намален до 3,1% во јуни, во споредба со истиот месец минатата година, пренесува БиБиСи. Очекувањата беа 4%. Увозот се намалил за 0.7% во споредба со 2012 година, што покажува намалување на потрошувачката. Според аналитичарите можно е стапката на раст на втората најголема економија во светот да …

Повеќе »

Fitch со помала прогноза за Русија

Меѓународната агенција за рејтинг Fitch ја ревидира надолу прогнозата за растот на руската економија, пренесе ИТАР-ТАСС. Во однос на проценките за март прогнозата за 2013 година е намалена од 3,2% на 2,2%, а за 2014 година – од 3,7% на 3%. Во 2015 година, според Fitch, растот ќе остане 3%. …

Повеќе »

Ова се најпосетуваните сајтови во светот

10. Bing.com – 4 000 посетители на минута. 9.Twitter.com – 4 700 посетители на минута. Создаден е во март 2006 година од Џек Дорси. Има 200 милиони претплатници во 2013 година. 8. Ebay.com – 4 900 посетители на минута. Компанијата е основана во 1995 година од Пјер Омидар.

Повеќе »

Економијата на ЦИЕ со слаб раст од 2009 година

Во 2013 година, бруто домашниот производ (БДП) на земјите од Централна и Источна Европа, расте со најниски стапки од кризната 2009 година, станува јасно од анализа на Рајфајзен рисрч, што е дел од австриската Рајфајзен банк Интернешнл АГ (РБИ). “Податоците за БДП во првиот квартал на 2013 година на земјите …

Повеќе »

Обем на стоковната размена со странство

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари-мај 2013 година изнесува 1 642 278 илјади САД долари, а на увозот 2 660 725 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз изнесува 61.7%. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-мај …

Повеќе »

Франција побара одложување на преговорите за слободна трговија меѓу ЕУ и САД

Одложување на преговорите за формирање на слободна трговска зона помеѓу ЕУ и САД побара Франција, објави “Франс прес”. Според Париз разговорите треба да бидат околу две недели поради тензиите околу т.н. шпионски скандал и информациите дека Вашингтон следел европски партнери. Портпаролот на француската влада истакна дека не станува збор за …

Повеќе »

Романија: 32.3 милијарди евра девизни резерви

Девизните резерви на Романија паднаа со 384 милиони евра во јуни 2013 година, достигнувајќи 32,307 милијарди евра во споредба со 32,691 милијарди евра на 31 мај, пренесоа од Народната банка на Романија. Девизните приходи биле вкупно 662 милиони евра, а плаќањата изнесуваат 1,046 милијарди евра, претставувајќи ги промените во минималните …

Повеќе »

Индекси на работниците во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во мај 2013 година во однос на мај 2012 година изнесува 100.3. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во мај 2013 година, во однос на мај 2012 година, бележи пораст од 8.8%, …

Повеќе »

Деловни тенденции во преработувачката индустрија

Според податоците на Државниот завод за статистика, раководителите ја оценуваат економската состојба на деловните субјекти во мај 2013 година како поповолна во однос на претходниот месец, a како понеповолна во однос на мај 2012 година. Оценката за обезбеденоста на производството со порачки е поповолна во однос на претходниот месец. Обемот …

Повеќе »