ЕКОНОМИЈА

Најдарежливи земји во светот

Покрај поделбата на најбогати и најсиромашни земји според БДП, интересна е поделбата на тоа кои земји се најдарежливи во светот. Оваа поделба е од големо значење поради тоа што многу земји од сиромашниот свет всушност во голема мера зависат од помошта на земјите од богатиот свет.

Повеќе »

Груевски вели дека спомениците донеле раст во туризмот за 20%?

Премиерот груевски во врска спомениците кои се градат во Скопје вели дека откако почнаа овие градби, растот на туризмот изнесува околу 20%. Јас верувам, вели Груевски дека сите овие инвестиции ќе се вратат на некој начин. Груевски изјавата ја дал за странските медиуми при неодамнешната посета на Будимпешта а ја …

Повеќе »

Македонските вина претставени во Канада

Македонски вина од винаријата „Далвина“ викендов беа претставени на традиционалниот меѓународен вински фестивал ,,Gourmet food&Wine Expo“ во Торонто. Промоцијата беше во организација на винската агенција Далвина од Канада. На отварањето на фестивалот присуствуваше генералниот конзул на Република Македонија во Торонто Драган Ѓурчевски и економскиот промотор Ирена Георгиевска.

Повеќе »

Вработените во Мермерен комбинат бараат 30 отсто повисоки плати

Прилеп – Околу 400 вработени во прилепскиот Мермерен комбинат протестираат и бараат зголемување на платите за 30 отсто, незадоволни зашто како работници во профитабилна компанија со странски капитал веќе 10 години не добиле ниту денар повеќе. Тие се жалат дека менаџментот на компанијата досега немал слух за нивните барања, па …

Повеќе »

УЈП: Фирмите да не заборават на електронското пријавување данок

Во пресрет на новата законска обврска за ДДВ за задолжително користење на е-даноци, која стапува на сила од 2013 година, даночната администрација соопштува дека од вкупно 35.230 ДДВ-обврзници, само 178 досега ги презеле сите неопходни активности за електронско поднесување пријави и даночни биланси за данок на добивка до Управата за …

Повеќе »

Италија подготвена да стави вето на новиот буџет на ЕУ

Италија е подготвена на самитот на Европската унија да стави вето на договорот за идниот долгорочен буџет на ЕУ доколку тој не биде во согласнсот соинтереси, изјави денеска италијанскиот министер за европски прашања Енцо Моаверо.

Повеќе »

Доделени наградите за општествена одговорност на претпријатијата

Цементарница „Усје“, „Македонија лек“, „Фени индустри“, „Дониа“ – Прилеп, АД ЕЛЕМ, „Макпрогрес“ – Виница, „Принцес груп“ – Гевгелија, „ЕВН Македонија“, Пивара „Скопје“, „Ренова“ од Џепчиште и Американ колеџ се годинашните добитници на наградите за општествена одговорност на претпријатијата. Наградите се доделуваат по петти пат и во вкупно пет категории, односи …

Повеќе »

Нема плаќање на данок за приходите остварени на берза од 2013-2015 година

Приходите што се остваруваат во вид на паричен надоместок од страна на националните уметници согласно Законот за национали уметници, според измените од Законот за персонален данок на доход, нема да се однаночуваат. Министерoт за финансии, Зоран Ставрески, ова го изјави на вчерашната седница на владата на која најави и редица …

Повеќе »

Најсиромашните земји во светот

Како друг екстрем во прегледот на земјите според бруто домашниот производ е поделбата според најмалите износи на БДП. Според тоа, постојат земји во светот кои се карактеризираат со екстремно ниски стапки на БДП. Тука се вбројуваат земји според per capita БДП, бидејќи доколку се наведат според вкупниот БДП ќе се …

Повеќе »