ЕКОНОМИЈА

Потпишан Меморандум за разбирање меѓу Македонија и Швајцарија и промовирана Програмата за зголемување на пазарната работливост

Заменикот претседател на Владата на Р. Македонија Владимир Пешевски, и в.д. Амбасадор на Швајцарија во Македонија Катарина Штокер потпишаа меморандум за разбирање за взаемната соработка при имплементација на Програмата за зголемување на пазарната вработливост. Програмата за зголемување на пазарната вработливост (Increasing Market Employability – IME) е програма на Швајцарската агенција …

Повеќе »

Светска банка помага на Македонија во подобрување на квалитетот на финансиското известување

Светска банка денес ги презентираше наодите од неодамна завршениот Извештај за почитување на стандардите и прописите за сметководство и ревизија (РОСК A&A), кој е дел од заедничката иницијатива на Светската банка и Меѓународниот монетарен фонд. Оваа проценка се фокусира на силните страни и слабостите на сметководственото и ревизорско опкружување кои …

Повеќе »

БДП за третото тримесечје од 2015 година е 3.5%

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2015 година изнесува 3.5%. Во третото тримесечје од 2015, најголем пораст е забележан во секторите: Ѓ – Градежништво, 29.4%; К и Л – Стручни, научни и технички дејности; Административни и помошни услужни …

Повеќе »

Bloomberg: Економската разлика помеѓу Северна и Јужна Италија е како меѓу Германија и Грција

Економската разлика помеѓу просперитетниот северен дел и јужниот дел на Италија е толку голема, како што е меѓу Германија и Грција, анализира Bloomberg. “Со последната рецесија едно парче од продуктивноста на југот исчезна”, вели Стефано Прециози, главен истражувач на Институтот Svimez кој се стреми да ја промовира индустријата во овој …

Повеќе »

Русија наметнува економски санкции на Турција

Претседателот на Руската Федерација Владимир Путин потпиша декрет за преземање на специјални економски мерки против Турција, со кој се воведуваат низа санкции, пренесува ТАСС. Со указот се забранува увозот на некои стоки, како и ограничувања на активностите на некои компании, регистрирани во Турција, на територијата на Русија. Освен тоа безвизниот …

Повеќе »

Очекувајте: 1 долар = 1 евро

Наскоро американскиот долар може да чини колку што чини еврото. Двете валути се насочуваат кон еднаквост, откако претседателот на Европската централна банка Марио Драги навести уште еднаш дека ќе вложи уште пари во европската економија. Говорејќи на банкарскиот конгрес во Франкфурт, Драги изјави дека ЕЦБ е подготвена да дејствува брзо …

Повеќе »

Општина Аеродром го донесе буџетот за 2016та година

На вчерашната, 18.11.2016 година, 43-седница на Советот на Општина Аеродром беше донесен Буџетот на Општина Аеродром за 2016 година. Новиот Буџет, кој е речиси идентичен со минатогодишниот, изнесува околу 17 милиони евра, од кои 11 милиони се предвидени за дотации и плати во основните училишта и градинки, а другите 6 …

Повеќе »

Започна Македонскиот Економски Самит во организација на Македонија2025

Македонскиот Економски Самит во организација на Македонија2025 започна на 18 ноември со ден наменет за младите професионалци, а 19 и 20 ноември се официјалните работни денови на Самитот. Настанот се одржува по трет пат во Македонија и има за цел да ја поттикне и напредне дискусијата за економскиот развој, да …

Повеќе »

Оваа европска земја веќе не го сака еврото

Финскиот парламент следната година ќе дебатира во врска со можноста за излез од еврозоната. Причината е петицијата која собра 50 000 потписи, со што се обврзуваат локалните законодавци да гласаат. “Потписите ќе бидат проверени во почетокот на следната година, а парламентарните дебати ќе се случат во месеците потоа”, објасни претставник …

Повеќе »