ЕКОНОМИЈА

Светот го чекаат големи економски промени

Економската ситуација во светот значително ќе се промени во наредните 20 до 25 години, додека економскиот раст значително ќе се забави. Во студијата на лондонската компанија „Шродер инвестмент“ се наведува дека во наредните 40 години светот ќе се соочи со последиците од сушите, климатските промени, демографските промени и со намалувањето …

Повеќе »

Moody’s: Грција треба да банкротира!

Меѓународната агенција Moody’s смета дека и покрај постигнатото во понеделничкиот договор помеѓу доверителите за грчкиот долг, веројатноста Грција да западне во банкрот е голема, пишува AFP. “Ние држиме на мислење дека веројатноста од банкрот кон приватните кредитори е голема, бидејќи 70% од долгот е кон јавни облигационери и само контролирано …

Повеќе »

Колкава е нето – платата за септември?!

Просечната исплатена нето плата по вработен во септември изнесувала 20.779 денари што претставува зголемување за 0,6 проценти во споредба со истиот месец минатата година. Според податоците на Државниот завод за статистика, зголемувањето се должи пред сé на покачувањето на нето-платата во секторите: Стручни, научни и технички дејности, Други услужни дејности …

Повеќе »

Оланд и новите даноци на богаташите

Со нови заштеди и повисоки даноци за богаташите Франсоа Оланд планира да се бори против кризата во Франција, пренесуваат од DW. Експертите, сепак, се критички настроени. Програмата е амбициозна – наредната година Франсоа Оланд сака да заштеди 38 милијарди евра. Според планот државните трошоци ќе бидат намалени за 10 милијарди, …

Повеќе »

Пад на индустриското производство за 4,6 отсто!

Индустриското производство минатиот месец е намлено за 4,6 отсто во однос на октомври 2011 година, додека во споредба со септември 2012 е зголемено за 0,2 процента. Како што соопшти Државниот завод за статистика, индустриското производство бележи пад од 6,7 проценти во периодот јануари – октомври 2012 година во однос на …

Повеќе »

Намалени даноци, зголемени плати и надомест за социјална помош

Република Македонија е најатрактивната даночна дестинација во Европа! Даночната политика е одраз на вредносниот систем на државата. Намалените даноци, зголемените плати и надоместок за социјална помош се пример за реформскиот капацитет и даночниот концепт на Владата на Република Македонија. – Намалувањето на даноците го стимулира бизнисот, ја намалува сивата економија …

Повеќе »

Платите на грчките државни службеници ќе бидат намалени за уште 30 %

Платите на вработените во јавниот сектор во Грција следната година ќе бидат намалени за уште 30 проценти поради мерките за штедење кои се воведуваат во замена за новата транша од финансиската помош за земјата. Грчкото Министерство за финансии деновиве испратило циркуларното писмо во кое се вели дека платите на државните …

Повеќе »

Оглас: WINNER – Viena Insurance Group

Компанијата WINNER – Viena Insurance Group распишува оглас за работно место Агент за осигурување. WINNER – Viena Insurance Group е компанија која се карактеризира со динамичен раст и развој, при што има потреба од нови вработувања. Доколку сметате дека можете да одговорите на предизвикот, пријавете се и започнете ја својата …

Повеќе »

Светска банка: идат катаклизми

Претседателот на Светската банка (СБ) Џим Јонг Ким предупредува за претстојноте глобалното затоплување од 4 степени во 2060 година и катаклизмите, кои ќе ги удрат во посиромашните земји. Во воведот на извештајот на Светската банка Џим Јонг Ким предупредува: “Овој свет ќе биде толку различен од денешниот во кој живееме, …

Повеќе »