ЕКОНОМИЈА

Светска банка: Во екстремна сиромаштија може да потпаднат 150 милиони луѓе

Светска банка денеска соопшти дека поради пандемијата на коронавирус 150 милиони луѓе може да потпаднат во екстремна сиромаштија до крајот на 2021 година, со што ќе се поништи напредокот во намалувањето на сиромаштијата во последните три години. Банката во својот двегодишен извештај за сиромаштијата и заедничкиот просперитет наведе дека меѓу …

Повеќе »

Извозот од јануари до август со пад од 18,1 отсто, увозот намален за 15,6 отсто

Скопје, 7 октомври 2020 (МИА) – Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во перидот јануари ‒ август 2020 година, изнесува 3.890.018 илјади американски долари и бележи пад од 18,1 отсто во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува …

Повеќе »

Бектеши верува дека падот на економијата ќе биде четири проценти како што вели Светска банка

Министерот за економија Крешник Бектеши е уверен дека годината ќе ја завршиме со пад на економијата од четири проценти како што предвидува Светска банка и оти од следната година ќе има зголемување на БДП. Коментирајќи ги прогнозите на Светската банка, Бектеши рече дека нивното сценарио е пооптимистичко во однос на …

Повеќе »

ЕК: С. Македонија напредува кон функционална пазарна економија, најголем ризик е ковид-кризата

Северна Македонија направи одреден напредок и е на добро ниво на подготовка за развој на функционална пазарна економија. Економскиот раст се забрза во 2019 година со зголемувањето на инвестициите, но, од април 2020 година, кризата со КОВИД-19 остави свој белег врз економијата и јавните финансии, се наведува во годишниот извештај …

Повеќе »

СБ: Економиите од регионот на Европа и Централна Азија годинава најверојатно ќе ја завршат со пад од 4,4 проценти

Економиите од регионот на Европа и Централна Азија годинава најверојатно ќе ја завршат со пад од 4,4 проценти, што е најтешка рецесија по глобалната финансиска криза од 2008 година, покажува последното издание „Економски извештај за Европа и Централна Азија” што денеска го објави Светска банка (СБ). Во него се посочува …

Повеќе »

Лајтхајзер: Трговскиот дефицит на САД во август изнесува 67 милијарди долари

Американскиот трговски претставник Роберт Лајтхајзер изјави дека трговскиот дефицит на САД од 67,1 милијарди долари во август е највисок во последните 14 години, и дека е предизвикан од одлуката на претседателот Доналд Трамп за увоз на злато. -Но, и покрај се, економијата се уште добро функционира, кажа тој. Лајтхајзер изјави …

Повеќе »

Социјалните организации апелираат до ММФ „веднаш да престанат да се залагаат за штедење во светот”

Програмите за помош од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) за да им се помогне на земјите да ја надминат кризата со коронавирусот ќе осудат многу од нив на повеќегодишни мерки за штедење, предупредуваат водечките светски добротворни организации и социјални организации. Тековните програми на ММФ ќе бараат од 80 земји да спроведат …

Повеќе »

Концептот „зелена економија” презентиран пред бизнис секторот од регионот Пијанец-Малеш

Во Делчево се одржа средба на компании од регионот за примена на концептот „зелена економија”. Активноста е дел од проектот на Регионалниот центар за застапување, а целта е креирање зелени работни места во микро регионот Пијанец-Малеш. -Настанот има за цел да ги собере на едно место компаниите од микрорегионот Малеш-Пијанец …

Повеќе »

Д-р Александар Трајановски е назначен за нов директор на ТОАРИЛУЦ

Министерството за здравство информира дека за нов директор на Универзитетска Kлиника за трауматологија, ортопедски болести, анестезија, реанимација и интензивно лекување и Ургентен центар (ТОАРИЛУЦ) е назначен д-р Александар Трајановски. Д-р. Трајановски е вработен на Клиниката за ортопедски болести при ТОАРИЛУЦ од 2011 година. Дипломира во 2006 година на Медицинскиот Факултет, …

Повеќе »