ЕКОНОМИЈА

За 1 % е зголемен прометот во трговијата на мало

Според податоците на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во октомври 2014 година, во споредба со октомври 2013 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групата Трговија на мало, освен трговија со горива (номинално за 0.9%, а реално за 1.0%). Намалување на прометот е забележано во …

Повеќе »

Прометот остварен на странските пазари бележи пораст од 28.2%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата во октомври 2014 година, во однос на октомври 2013 година, изнесува 121.2. Индексот на прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во октомври 2014, во однос на октомври 2013 година, бележи пораст од 1.0%, а индексот на прометот остварен на …

Повеќе »

Украина се наоѓа пред банкрот

Украинскиот министер за економски развој призна дека земјата е во состојба на банкрот, пренесува ТАСС. “Државата е несолвентна, па да се очекува дека ќе создадеме вистински, а не декларативни програми за стимулирање”, изјави министерот за економски развој и трговија. “Позицијата на владата е ваква: треба да бидат израмнети правилата за …

Повеќе »

Во кои сектори е остварен најголем промет во трговијата на мало

Според податоците на Државниот завод за статистика, прометот во трговијата на мало по производи, во 2013 година изнесува 125 173 188 илјади денари. По групи на производи, најголем промет од 25.8% е остварен во групата „Трговија на мало со автомобилски горива и мазива“, потоа во групата „Други на друго место во …

Повеќе »

Турската економија забележа фрустрирачки раст од 1,7%

Турската економија оствари раст од 1,7% во третиот квартал на годината, помалку од очекувањата на аналитичарите, покажуваат официјалните податоци. Тоа е најслабиот раст во последните две години, а главна причина е слабата домашна побарувачка, забележуваат набљудувачите. „Бруто домашниот производ се зголемил за 1,7% во третиот квартал на 2014 година и достигна …

Повеќе »

Кои сектори во Македонија забележаа најголем промет во трговијата на големо

Прометот во трговијата на големо по производи во 2013 година изнесува 147 241 830 илјади денари. По групи на производи, најголем промет од 37.1% е остварен во групата „Трговија на големо со цврсти, течни и гасовити горива и слични производи“, потоа во групата „Трговија на големо со фармацевтски производи“ 12.1%, …

Повеќе »

НБРМ: Економијата и понатаму закрепнува со солидно темпо

На 9.12.2014 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија и земјите во регионот, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и најновите макроекономски показатели во контекст на поставеноста на монетарната политика. Оцената на економските и финансиските …

Повеќе »

Колкав пораст и намалување забележуваат трошоците за живот во Македонија

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во ноември 2014, во однос на претходниот месец, изнесува 100.0, а индексот на цените на мало 99.7. Индексот на трошоците на животот во ноември 2014 година е на исто ниво со претходниот месец, но е забележано движење на цените …

Повеќе »

Нова американска инвестиција со 400 нови вработувања

Премиерот Груевски најави нова американска инвестиција со 400 нови вработувања Груевски на годишната Конференција на Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ, и истакна дека договорот за новата американска инвестиција ќе биде потпишан кон средината на месецов. Тој истакна дека станува збор за инвестиција вредна 18 милиони евра која ќе овозможи најмалку …

Повеќе »