ЕКОНОМИЈА

Пониски плати, сива економија или нови вработувања – што ќе донесат новите давачки за хонорари?

Добра вест за администрацијата, професорите, докоторите. Ќе можат доброволно да си го продолжат работниот век, односно, според економистите, токму овие “паразитски“ професии намногу ќе се израдуваат од измените во законите со кои се дозоволува продолжување на годините за работа, соопштува порталб. Бизнисмените ќе се соочат со нови трошоци – ќе …

Повеќе »

Британската економија се врати на ниво како пред кризата

Според последните податоци на канцеларијата за национална статистика на Велика Британија економијата на земјата во вториот квартал е дојдена на ниво како пред кризата. БДП-то на земјата за периодот април-јуни е зголемено за 0.8%, при што нивото му е за 0,2% повисоко од првиот квартал на 2008. Растот главно се …

Повеќе »

Бизнис активноста во Еврозоната се обновува

Бизнис активноста во Еврозоната се обновува. Ова го покажуваат податоците од истражувањето на Markit за PMI * во јули. Единствената земја која сеуште пројавува знаци на контракција е Франција. PMI на Еврозоната се зголемува до ниво од 54 во јули, a за споредба, во јуни нивото му била 52.8. Последните …

Повеќе »

Шпанската економија со најголем раст последниве 6 години

Иако кризата се уште не е минато за Шпанија, во земјата има и некои оптимистички податоци. Во периодот април-јуни шпанската економија постигнала најсилен раст последниве шест години, објавија AFP. Економијата на Шпанија се зголемила за 0,5% во споредба со претходниот квартал. Централната банка на земјата предвидува дека шпанската економија ќе …

Повеќе »

Глобалниот бизнис ja стави трговијата и инфраструктурата на дневен ред

Светските лидери треба веднаш да потпишат пакт, кој ќе ги намали трговските граници, да формира „глобален инфраструктурен центар”, кој да ги организира и сортира по приоритет проектите во областа, како и да воведе правила за надминување на корупцијата. Тоа го изјавија бизнис лидерите од Б20 / B20 * / пред …

Повеќе »

Volkswagen го купува Fiat?

Огромна зделка се поставува на автомобилскиот хоризонт. Компанијата Volkswagen, која произведува десет милиони автомобили годишно, преговара за стекнување на Fiat и Chrysler. Договорот би ја обезбедил долго време првата позиција во светот како најголем производител на автомобили. Според информации на германското бизнис списание Manager Magazin најголемиот акционер на VW Фердинанд …

Повеќе »

Како се промени светската економија во изминатите 25 години

Светската економија продолжува да расте, а Кина е лидер по раст. Бруто домашниот производ на најголемата светска економија САД во 1989 година бил 5,6 трилиони долари., додека во 2012 година бил 16,2 трилиони долари. Втората најголема економија во светот е онаа на Кина, чија големина во 2012 година бил 8,2 …

Повеќе »

Кои се најбогатите земји во светот?

Со БДП по глава на жител $ 111,162, Луксембург е најбогатата земја во светот според последните податоци на Светската банка за 2013. Веднаш по неа се рангираат Норвешка ($ 100,819) и Катар ($ 93,352). Изненадување во рангирањето е Макао – најголемиот казино центар во светот, кој ја надмина Швајцарија, коментира …

Повеќе »

Макао ја надмина Швајцарија по БДП по глава на жител

Кинеската автономна територија Макао ја надмина Швајцарија по волумен на БДП по глава на жител, пишува британскиот весник The Financial Times (FT). Според статистиката на Светската банка (СБ) поранешната португалска колонија ја зазеде четвртата позиција во светот на овој индикатор. Во 2013 година БДП-то во Макао достигна 91,4 илјади долари. …

Повеќе »