ЕКОНОМИЈА

Украина лидер во извоз на масло

Украина го држи светското лидерство за извоз на сончогледово масло, и пласирање на странските пазари од јули 2012 година. Тие извезуваат $2 милијарди, информираше прес службата на украинското Министерство за аграрната политика. Податоците на Министерството покажуваат дека Украина продава во странство повеќе од 1,7 милиони тони масло, што е за …

Повеќе »

Земјите со највисока просечна плата

Просечната плата го покажува животниот стандард на една држава. Секако, постојат и други фактори, како цени, даноци, осигурување и др., кои треба да се земат предвид, но сепак, високата просечна плата зборува елоквентно за квалитетот на животот во земјата. Ова 10-те земји со највисока просечна плата во светот, пренесува профит.

Повеќе »

Бугарија со најголем раст во индустријата во ЕУ

Обемот на индустриското производство во Бугарија во јануари 2013 година се зголемил за 8% на годишно ниво. Ова го покажуваат податоците на европската статистичка служба Еуростат. Со овој резултат Бугарија го дели првото место со Литванија за најдобар показател во Европската унија (ЕУ). Во декември 2012 година, обемот на индустријата …

Повеќе »

Најниска инфлација во Унгарија во последните 7 години

Унгарската инфлација го достигна најниското ниво во последните седум години – 2,8% за февруари 2013година од 3,7% во јануари 2013 година, покажуваат официјалните податоци на властите во Будимпешта. Падот се должи на 10-процентното поевтинување на гасот и електричната енергија по наредба на владата. Во јануари потрошувачките цени се намалија за …

Повеќе »

Светските цени на храната

Светските цени на храната останале стабилни во февруари, задржувајќи го нивото од јануари, според месечниот индекс на Организацијата на ОН за храна и земјоделство (ФАО). Индексот на ФАО, кој го мери месечното движење на цената на кошницата составена од житни и маслодајни култури, млечни производи, месо и шеќер, во просек …

Повеќе »

Доларот напредува по оптимистичките економски податоци во САД

Во петокот пазарите го насочија своето внимание кон месечните податоци за невработеноста и на земјоделското вработување во САД. Пред да излезат податоците се движеа околу 1.3110 $, од каде поминува 100-дневната просечна вредност. На крајот на денот пазарот затвори во 1,2997$. Се очекуваше земјоделскиот сектор да достигне 163 000 лица, …

Повеќе »

Нема извоз за јагнето во Грција

Нема откуп на македонското јагне на грчкиот пазар. Штипските сточари велат дека заради кризата грците немаат интерес за купување јагнешко месо. Сточарите велат дека веќе се на крајна издржливоста, поради високата цена на сточната… Нема откуп на македонското јагне на грчкиот пазар. Штипските сточари велат дека заради кризата грците немаат …

Повеќе »

Во Грција 1,3 милиони лица се невработени

Според податоците на грчката статистичка агенција Елстат во декември 2012 година невработеноста во Грција била 26,4% во споредба со 26,6% во ноември месец. За последните пет години бројот на невработените во земјата се зголемил за 930 566 луѓе. Според податоците на Елстат за целата 2012 година невработеноста во Грција беше …

Повеќе »

Ван Ромпуј остро го критикува недостатокот на подобрувањето во единствениот пазар

Претседателот на Европскиот совет Херман ван Ромпуј упати остри критики против неуспешниот обид на Европската унија да заврши со единствениот пазар, пренесе “Франс прес”. Во писмото до лидерите седум дена пред дводневната средба на врвот во Брисел, Ван Ромпуј рече дека рокот до крајот на 2012 година за значително подобрување …

Повеќе »