ЕКОНОМИЈА

Невработените млади во светот стигнаа 73 милиони

Над 73 милиони млади луѓе во светот се невработени, a очекувањата се ситуацијата да продолжи да се влошува. За оваа вест извести Меѓународната организација за труд (International Labour Organization – ILO), пренесуваат од АFP. “Слабеењето на глобалното економско заздравување во 2012 и 2013 година ја продлабочи уште повеќе кризата со …

Повеќе »

Јапонија – земјата на зголемените пазари

Јапонија веќе не е земја на “изгрејсонцето”, а на “зголемените пазари”. Од почетокот на годината индексот Nikkei 225 се зголемил за 36.4%. И додека во долари порастот е значително помалку и изнесува околу 19%, индексот сеуште е меѓу растечките во светот. Почетокот на годината за јапонските акции е најдобрата во …

Повеќе »

Грција “бележи напредок” во справувањето со “длабоките проблеми”

Грција “бележи напредок” во справувањето со “длабоките проблеми”, соопшти Меѓународниот монетарен фонд во понеделникот и додаде дека наоѓањето на начин да се врати економијата повторно на раст по години на рецесија е од голема важност, пренесе АФП. “Напредокот на финансиското приспособување е зголемен при секоја меѓународна споредба. Грција има постигнато …

Повеќе »

Норвешка ги крева даноците

Норвешка соопшти дека ќе ги укине даноците на нафтените компании со околу 3 милијарди норвешки круни (520 милиони долари) годишно, за да ги омекне трошоците, информира Блумберг. Владата ќе го ограничи до 22 проценти четиригодишното ослободување од данок на т.н. слободен готовински тек во однос на сегашните 30 проценти и …

Повеќе »

Перспективите на македонскиот пазар на хартии од вредност во светлина на актуелните економски состојби на домашно и светско ниво

На 9-ти мај 2013 година во хотелот Александар Палас во Скопје, Македонската Берза АД Скопје, Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија и Централниот депозитар за хартии од вредност АД Скопје ќе организираат заедничка „ Конференција на македонскиот пазар на хартии од вредност 2013“. За прв пат од осамостојувањето …

Повеќе »

Вoeing: 20% раст на чистата добивка

Чистата добивка на американските авиони Вoeing Co се зголемила за 20% во првиот квартал во споредба со истиот период минатата година до $ 1,1 милијарди, но прометот се намалил, пренесува економи њус. Акциите на компанијата поскапеа за 3,2% пред почетокот на трговијата во Њујорк по објавувањето на овие резултати.

Повеќе »

Европските земји со најниска стапка на невработеност

3,2% во Швајцарија, 3.6% во Норвешка, 4,8% во Австрија … Има земји во кои нивото на невработеност може да не натера да сонуваме. Но, зад овие бројки се кријат големи социјални разлики, пренесува профит.

Повеќе »

Фараж: Еврозоната се распаѓа за неколку години (видео)

Лидерот на Партијата на независноста на Велика Британија Најџел Фараж даде опширно интервју за RussiaToday. Во него тој ја откри идејата зад настаните во Кипар и советува сите во Еврозоната да ги симнуваат поскоро своите заштеди од банкарските трезори во еврозоната. Според него е многу веројатно “кипарското сценарио” да се …

Повеќе »

Велика Британија ја избегна тројната рецесија

Велика Британија ја избегна тројната рецесија, откако нејзиниот бруто домашен производ забележува раст од 0,3% во првиот квартал на годината, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Главна заслуга за тоа има услужниот сектор во Кралството, како и производството на нафта и гас во Северното Море. Економскиот подем на годишна …

Повеќе »