ЕКОНОМИЈА

Што најмногу се увезува и извезува од Македонија

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари-април 2015 година изнесува 1 350 474 илјади САД долари, а на увозот 1 998 289 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 67.6 %. Трговскиот дефицит, во периодот …

Повеќе »

Индекси на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување

Индексите на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување се наменети за преиспитување или мониторирање на трошоците направени од страна на градежните претпријатија при изведувањето на процесот на изградба на нови објекти за индивидуално домување. Главни корисници на податоците за индексите на трошоците во градежништвото за нови објекти за индивидуално домување …

Повеќе »

Јункер: Грција може да добие 35 милијарди евра до 2020 година

Грција може да добие 35 милијарди евра финансиска помош до 2020 година. Ова го објави претседателот на Европската комисија (ЕК), Жан-Клод Јункер за време на говорот пред Европскиот парламент (ЕП), пренесе ТАСС. Според зборовите на Јункер, Атина ќе располага со овие средства само ако ја спроведува програмата за реформи, што …

Повеќе »

Грција избегна банкрот

Грција, Европската комисија, Европската централна банка и ММФ се согласија за програмата за реформи на Атина за продолжување на програмата за макрофинансовата помош, што ќе овозможи да се избегне опасноста од банкрот на нашиот јужен сосед, соопшти европски извор. “Постигнувањето е договор на Грција со институциите. Проектот за документот ќе …

Повеќе »

ЕП: Грција да ја напушти еврозоната

Грција мора да ја напушти еврозоната, доколку не ги исполни барањата на доверителите, рече заменик-претседателот на Европскиот парламент Александар Ламбсдорф. Владата во Атина на Алексис Ципрас на крајот мај 2015 година, изјави дека земјата не може да ја отплати последната транша на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) во износ од 300 …

Повеќе »

“Турски поток” ќе создаде 20 000 работни места во Грција

Реализацијата на “Турски поток” ќе овозможи создавање на 20 000 работни места во Грција, што ќе биде од корист за економскиот развој не само на земјата туку и на целиот регион. Тоа го изјавил грчкиот министер за енергетика Панајотис Лафазанис во интервју за телевизијата “Русија 24”. Вредноста на грчкиот дел …

Повеќе »

Со кого најмногу тргува Република Македонија

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари – март 2015 година изнесува 1 025 076 илјади САД долари, а на увозот 1 456 975 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 70.4%. Трговскиот дефицит, во …

Повеќе »

Која е просечната месечна бруто-плата по вработен

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во март 2015 година, во однос на март 2014 година, изнесува 102.3. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Уметност, забава и рекреација (9.0%), Други …

Повеќе »

Колкав е бројот на згаснатите претпријатија во Македонија

Новосоздадени претпријатија, 2009-2013 година Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2009 година, 17.2% од активните претпријатија во Република Македонија чијашто главна дејност според Националната класификација на дејностите – НКД Рев.2 припаѓа во секторите на дејност од B/Б до S/О (секторите A/А, O/Љ, T/П и U/Р и класата 64.20 се исклучени), …

Повеќе »