ЕКОНОМИЈА

Бројот на туристите намален за 7.2%

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во август 2016 година изнесува 156 763, а бројот на ноќевањата изнесува 694 641. Бројот на туристите во август 2016 година, во однос на август 2015 година, е намален за 7.2%, а бројот на ноќевањата е намален за 3.9%. Бројот …

Повеќе »

Топ 10 на земјите со најголем долг

Денешниот свет е време на ниски каматни стапки. Тоа значи дека поевтино e за луѓето и владите да ги опслужуваат своите долгови, додека истовремено ги поттикнуваат трошоците. Студијата на конкурентноста на глобално ниво спроведена од Светскиот економски форум, се посветува на финансиската состојба и ризиците од земјите низ целиот свет. А …

Повеќе »

Германската компанија „Костал“ официјално стартуваше со производство во Охрид

Германската компанија „Костал“ и официјално стартуваше со производствени активности за технолошко напредни и иновативни производи во областа на автомобилската индустрија. Станува збор за „браун-филд“ инвестиција со производствена линија што ќе функционира во рамки на поранешните производствени капацитети на „ЕМО“ кај Охрид. Претседателот на „Костал групацијата“ Андреас Костал на денешната свеченост …

Повеќе »

Вкупната вредност на извозот на стоки од Македонија бележи пораст од 6.1%

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-август 2016 година, изнесува 171 989 579 илјади денари и бележи пораст од 6.2% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари-август 2016 година, …

Повеќе »

Експерт: Кина е најголема закана за светската економија

“Кина минува низ голема политичка револуција. И мислам дека растот на економијата се забавува многу повеќе отколку што покажуваат официјалните податоци “, коментираше поранешниот главен економист на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) Кен Рогоф, пренесе BBC. “Ако сакате пример за должнички проблеми, погледнете ја Кина. Кај нив растот е поддржан од …

Повеќе »

Во оваа европска држава долговите на граѓаните се 3 пати поголеми од нивните приходи

Данска е една од најразвиените земји не само во Европа, туку и во светот. Сепак таа се соочува со еднa пречка – задолженоста, но не таа на државата, туку на граѓаните. Долговите на луѓето, достигнаa во просек три пати повеќе од нивниот месечен доход, што е рекорд за земјите во …

Повеќе »

Франција: Раст на невработените

Загубите во туристичкиот сектор, по серијата терористички напади во Франција се одрази на невработеноста во земјата, која бележи раст. Во август 3,56 милиони французи биле без работа, соопштија од Министерството за труд. Податоците се разочарувачки бидејќи процентот на невработените во вториот квартал од годината паднал под 10% за прв пат …

Повеќе »

Индекси на продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар

Според податоците на Државниот завод за статистика, во август 2016, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.2% на месечно ниво, односно за 0.3% на годишно ниво. Во август 2016, во споредба со јули 2016, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот …

Повеќе »

Грција ја очекува следната транша до крајот на октомври

Грција во октомври ќе ја добие следната транша од 2,8 милијарди евра од заемите обезбедени на земјата во рамките на третиот спасувачки план за финансиска помош. Нема никакви пречки следната транша од 2,8 милијарди евра да биде вратена, истакнува државниот министер Никос Папас, нагласувајќи дека од страна на владата нема …

Повеќе »