ЕКОНОМИЈА

„Русија веќе не е стратешки партнер на Европа”

Русија веќе не е стратешки партнер на Европа. Тоа го изјави министерот за надворешни работи на Италија Федерико Могерини, кој во саботата беше избран да ја предводи европската дипломатија. „На основа на оваа идеја се гради нашето партнерство со Москва, но денес по волјата на Путин ова партнерство не постои. …

Повеќе »

Ситуацијата во Франција оди на полошо, невработеноста е рекордна

Економската ситуација во Франција станува лоша, а според последните податоци невработеноста таму достигна рекордно високо ниво. Според податоците на француското Министерство за труд, невработените во земјата се 3,424 милиони луѓе, a зголемувањето во однос на претходниот месец е во износ од 26 000 лица. “Ова зголемување на невработеноста ќе се …

Повеќе »

“Ледената кофа” собра 88,5 милиони долари

Донации од иницијативата “ледена кофа” веќе достигнуваат 88,5 милиони долари. Ова го пријавија од Huffingtonpost, а целта на кампањата е да се соберат средства за борба со болеста АЛС – латерална амиотропска склероза, позната уште како болест на Лу Гериг, болест на сипаници или болест на моторните неврони. Овој вторник …

Повеќе »

Европа да се раздели со еврото, ако сака да продолжи напред

Економскaтa елита на светот во лицето на носителите на нобеловите награди по економија се сомневаат во успехот на еврото за во иднина. Дури и нешто повеќе – некои од лауреатите гледаат токму во еврото како коренот на проблемите на европската економија и дека само неговото отстранување може да ги подобри …

Повеќе »

Се зголемува веројатноста Германија да западне во рецесија

Веројатноста германската економија да западне во рецесија значително се зголемува. Ова го покажува анализата на Институтот за макроекономија. Ризикот од рецесија во Германија во јули беше 7,5%, а во август се зголеми до 25%. Економистите смируваат дека земјата се уште е во „зелената зона”. Создадениот систем делува на принципот на …

Повеќе »

Иран и Русија пред историска комерцијална трансакција за 20 милијарди долари

Владимир Путин е пред трговски договор од 20 милијарди долари, кој ќе му овозможи да ги заобиколи западните санкции во енергетската сфера, соопштува британскиот The Daily Telegraph. Трансакцијата е на пат, откако рускиот министер за енергетика Александар Новак и министерот за нафта на Иран Бижан Намдар Занган потпишаа 5-годишен меморандум …

Повеќе »

Русија забрани увоз на земјоделски производи од САД и ЕУ

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша декрет со кој се забранува увозот на земјоделски и прехранбени производи од земјите, кои имаат воведено санкции против Руската федерација поради кризата во Украина, пренесе РИА Новости. ЕУ, САД, Канада и Јапонија применија низа мерки против руски компании, банки и политичари откако ги замрзнаа банкарските …

Повеќе »

Извозот во Македонија во пораст

Извозот на производи од Македонија од почетокот на годината бележи раст од 18,5 проценти, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Најмногу се извезувале катализатори, феросилициум, фероникел, сетови на проводници за палење за возила, авиони или бродови, валани производи и облека. Меѓу земјите каде најмногу се извезувало се Германија, Грција, …

Повеќе »

Невработеноста во Шпанија продолжува да опаѓа

Невработеноста во Шпанија продолжува да бележи пад, иако не многу значаен. Во јули, таа е намалена за 0,6%, a причината е сезонската вработеност по одморалиштата. Ова го покажуваат податоците на шпанското Министерство за вработување. Иако ова е привремен тренд во земјата, се уште 4,42 милиони лица се без егзистенција. Освен …

Повеќе »