ЕКОНОМИЈА

Инфлацијата во Европа продолжува да се намалува во мај

Инфлацијата во еврозоната во мај е 0,5%. За споредба во април била 0.7%. Во ЕУ инфлацијата била 0.6% во мај, а во април забележа ниво од 0,8%. Ова го покажуваат податоците на европската статистичка служба Евростат. Дефлација во текот на месецот се пресмета во Грција (-2.1%), Бугарија (-1.8%), Португалија (-0.3%) …

Повеќе »

Сараќини: Расте бројот на туристите, мерките на Владата даваат резултати

Зголемен број на туристи, кај домашните од 10,3 проценти и 4,1 процент кај странските, се забележува во последните податоци на Државниот завод за статистика. Зголемувањето е резултат на субвенционирањето на нискобуџетните Авио-компани и овозможување на ефтини летови на повеке европски дестинации, поддршката за турооператорите кои носат странски туристи, но воедно …

Повеќе »

Компјутерскиот криминал ја чини $ 400 милијарди глобалната економија

Компјутерскиот криминал ја чини глобалната економија повеќе од 400 милијарди долари годишно, и оваа бројка постојано ќе се зголемува. Ова го покажува новиот извештај на Center for Strategic and International Studies, пренесува CNBC. Најмногу средства од овој вид криминална активност изгубиле Северна Америка, Европа и Азија, а најмалку Африка. Поголемиот …

Повеќе »

Стоте најбогати заработуваат доволно за да стават крај на сиромаштијата

Минатата година 100те најбогати луѓе во светот освоиле четири пати повеќе од потребните средства за да се стави крај на сиромаштијата во најсиромашните земји, велат од Меѓународната добротворна организација Oxfam, цитирана од BBC. Добротворната организација ги повика светските лидери да се соочат со проблемот на светскиот економски форум во Давос. …

Повеќе »

Економскиот раст во Европа се успорува

Во првиот квартал на 2014, БДП-то во еврозоната е зголемено за 0.2 % во однос на претходниот квартал. Зголемувањето во ЕУ е 0.3 %. Ова го покажуваат прелиминарните податоци на европската статистичка служба Евростат. Во споредба со првите три месеци на 2013-та порастот во еврозоната е 0,9 %, а во …

Повеќе »

Јапонија ризикува инфлација без економски раст

Инвеститорите се заинтересирани од понизок корпоративен даночен товар и пофлексибилен пазар на трудот, додека Абе се подготвува за следната фаза на т.н. “Трета стрела ” на “Абеномиката”. Стратегијата на Абе да постигне долгорочен раст е подложена на критики откако првичниот шок се стиши, а монетарните стимуланси го обесценија јенот и …

Повеќе »

Се влошува бизнис климата во Германија

Најголемата европска економија – Германија, истакна најбрз раст последните три години во првиот квартал, но водечките индикатори за бизнис довербата покажуваат дека всушност има забавување во периодот април -јуни, соопштува Reuters. Во месец мај показателот на бизнис климата во земјата, го составува институтот Ifo, и е опаднад на најниско ниво …

Повеќе »

Грција го зголемува извозот на храна

Грција го зголемила својот извоз на земјоделски стоки, вклучувајќи храна, пијалоци, растителни масла, при што забележала раст од 3,5 отсто, наведува агенцијата Bloomberg во статија за земјата. Во неа се вели дека за да преживеат од кризата, грчките производители на традиционални производи се повеќе се ориентираат кон извозот на своите …

Повеќе »

Португалија го најави крајот на рецесијата

Десноцентристичката влада на Португалија официјално објави излез на земјата од рецесија, информираше руската служба на BBC. На овој начин Португалија е втора земја по Ирска од еврозоната, која се закануваше со банкрот во 2009 година и успеа да ја закрепне финансиска независност. Лисабон доби гаранции во вредност од 78 милијарди …

Повеќе »