ЕКОНОМИЈА

Швајцарија воведе негативни каматни стапки

Во последните недели динамиката на девизниот пазар се доближи до швајцарскиот франк до ниво од 1.2 за едно евро, а раководството во Берн објави дека ќе воведе негативен курс до -0.25% на сметките. Причината е можноста за франкот да се обезвредни и така националната банка да загуби дел од вредноста …

Повеќе »

САД се подготвува за третата светска војна

САД се подготвуваат за третата светска војна, која за жал ја вклучува и можноста за нуклеарен судир меѓу неа и Русија. А главното бојно поле – Европа, најверојатно повторно ќе потоне во пропаст. Тоа е мрачната прогноза на професорот Боавентура Сантос од Универзитетот Коимбра, Португалија. Според него процесот веќе е …

Повеќе »

НБРМ: Кредитниот ризик и натаму останува во фокусот на вниманието

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата дванаесетта седница. На седницата, Советот на Народната банка го разгледа Извештајот за ризиците во банкарскиот систем за третиот квартал за 2014 година при што беше заклучено дека закрепнувањето на домашната економија позитивно влијаеше на деловните банки. Депозитите на нефинансиските …

Повеќе »

Притисокот на Русија продолжува: Руската рубља падна 22.8% само во еден ден во однос на Американскиот долар, а дури 45% од почетокот на годината!

Централната Банка на Русија во понеделникот навечер драстично ја зголеми каматната стапка од 10.5% на 17%. Според зборовите на претставникот на банката овој потег е направен со цел да се прекине остриот пад на руската валута. Од почетокот на годината, руската валута опадна дури 45%. FXLider, специјално на читателите на …

Повеќе »

Руската рубља го достигнува дното

Рубљата продолжува нагло со девалвација, и покрај обидите на Руската централна банка да ја врати довербата на валутата. Вчера, доларот се тргуваше за 77.42 рубљи и девалвацијата на валутата само во рамките на вчерашниот ден беше близу 10%. На московската берза пак курсот на еврото за 100 рубљи достигна 100.74, а …

Повеќе »

За 1 % е зголемен прометот во трговијата на мало

Според податоците на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во октомври 2014 година, во споредба со октомври 2013 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групата Трговија на мало, освен трговија со горива (номинално за 0.9%, а реално за 1.0%). Намалување на прометот е забележано во …

Повеќе »

Прометот остварен на странските пазари бележи пораст од 28.2%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата во октомври 2014 година, во однос на октомври 2013 година, изнесува 121.2. Индексот на прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во октомври 2014, во однос на октомври 2013 година, бележи пораст од 1.0%, а индексот на прометот остварен на …

Повеќе »

Украина се наоѓа пред банкрот

Украинскиот министер за економски развој призна дека земјата е во состојба на банкрот, пренесува ТАСС. “Државата е несолвентна, па да се очекува дека ќе создадеме вистински, а не декларативни програми за стимулирање”, изјави министерот за економски развој и трговија. “Позицијата на владата е ваква: треба да бидат израмнети правилата за …

Повеќе »

Во кои сектори е остварен најголем промет во трговијата на мало

Според податоците на Државниот завод за статистика, прометот во трговијата на мало по производи, во 2013 година изнесува 125 173 188 илјади денари. По групи на производи, најголем промет од 25.8% е остварен во групата „Трговија на мало со автомобилски горива и мазива“, потоа во групата „Други на друго место во …

Повеќе »