ЕКОНОМИЈА

Се одржа конфенренција за меѓународното искуство и знаење во областа на стратегиите за решавање на долговите

Македонија ќе има полза од експертизата на експертите на Светската банка за одржливите системи за решавање на долговите и управувањето со нефункционалните кредити, којашто беше изнесена на Конференцијата којашто се одржа денес во Скопје. Домаќини на Конференцијата беа ИФЦ, членка на Групацијата на Светската банка, и Народната банка на Република …

Повеќе »

На денешен ден пред 3 години почина Анте Марковиќ! По што ќе остане запаметен?

Анте Марковиќ (25 ноември 1924 – 28 ноември 2011) беше последниот премиер на СФРЈ и прв претседател на бившиот Сојуз на реформските сили на Југославија. Марковиќ, кој бил Босански Хрват роден во Коњиц во Кралство СХС, денешна Босна и Херцеговина. Дипломирал електроинженерство и компјутеризација при Загрепскиот универзитет во 1954 година. …

Повеќе »

Производството кај капиталните производи во индустријата забележа пораст од 49%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во октомври 2014 година, во однос на октомври 2013 година, изнесува 107.5. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во октомври 2014 година, во однос на октомври 2013 година, бележи опаѓање од 4.2%, во секторот Преработувачка …

Повеќе »

Со 315 милијарди евра ќе се стимулира економскиот раст и вработувањето во Европа

Претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер, пред Европскиот парламент го презентираше својот план за инвестиции во европската економија, кој изнесува повеќе од 315 милијарди евра. Според Јункер 315 милијарди евра треба да бидат собрани во европски фонд за инвестиции. Главната задача на Фондот е да го стимулира економскиот раст и вработувањето …

Повеќе »

Скопскиот регион со најголемо учество во бруто-домашниот производ и вкупните бруто-инвестиции

Според податоците на Државниот завод за статистика, најголемо учество во бруто-домашниот производ на Република Македонија во 2012 година има Скопскиот регион со 42,8%, додека, пак, најмало учество има Североисточниот регион со 5,5%. Поголем бруто-домашен производ по жител, во споредба со просекот на Република Македонија, имаат Скопскиот регион со индекс 144,8, …

Повеќе »

Советот за регионална соработка имаше отворен ден за македонските граѓани

Како дел од своите активности, чија главна цел е создавање еден милион нови работни места до крајот на оваа деценија во Југоисточна Европа, Регионалниот совет за соработка (РСС) одржа отворен ден во Скопје. На информативниот пункт пред Градскиот трговски центар тимот на оваа институција ги анкетира граѓаните за квалитетот на …

Повеќе »

Eкономската состојба на деловните субјекти понеповолна од лани

Според податоците на Државниот завод за статистика, раководителите ја оценуваат економската состојба на деловните субјекти во октомври 2014 година како непроменета во однос на претходниот месец, а понеповолна во однос на октомври 2013. Оценката за обезбеденоста на производството со порачки е поповолна во однос на претходниот месец. Oценката за обемот …

Повеќе »

Виетнам отвора Катастар пазар за странци

Властите во Виетнам прифатиле нов закон кој го отвора катастарскиот пазар на земјата за повеќе странци. Странците со валидни визи и странски компании и меѓународни организации кои вршат дејност во Виетнам, ќе имаат право да купуваат куќи и станови во земјата, пренесува Bloomberg. Пред усвојувањето на новиот закон единствените странци …

Повеќе »

Пазарот на смартфони e 300 милијарди долари, а една третина од нив е за Apple

Светскиот пазар на паметни телефони ќе забележи рекорд во приходи оваа година, покажува прогноза. Компанијата која е позната по анализите Counterpoint Technology Market Research очекува провајдерите да продадат уреди за 300 милијарди долари, благодарение на силниот раст во третиот квартал, пишува TechNews.bg. Во периодот јули – септември на пазарот се …

Повеќе »