ЕКОНОМИЈА

Русија ќе ги отвора финансиските резерви

Руското Министерство за финансии планира во 2015 година, да користи повеќе од 500 милијарди рубљи (околу 10 милијарди евра) од резервниот фонд. Веста беше соопштена од директорот на одделот „Долгорочно стратешко планирање” кон Министерството за финансии Максим Орешкин. „Нашата основна заштита догодина е резервниот фонд. Употребата му е предодредена, прашањето …

Повеќе »

Народната банка беше домаќин на четвртиот регионален состанок на супервизорските органи од регионот

Народната банка денес, 2 декември 2014 година, беше домаќин на четвртиот регионален состанок на супервизорските органи од регионот, на кој учествуваа претставници на Банката на Албанија, Агенцијата за банкарство на Босна и Херцеговина, Агенцијата за банкарство на Република Српска, Централната банката на Косово, Централната банка на Црна Гора и Банката …

Повеќе »

Нафтата продолжува да поевтинува

Цените на суровата нафта повторно паднаа, неколку дена после средбата на ОПЕК, на која беше одлучено да не се намали таванот на производството. Светлата сурова нафта West Texas Intermediate (WTI) забележа пад од речиси 13 отсто до 65 долари за барел. Нивото е најниско од мај 2010 година. Брент, падна …

Повеќе »

ДЗС: Стапката на сиромашни лица во Република Македонија изнесува 26.2%

Државниот завод за статистика (ДЗС), врз основа на податоците од Анкетата за приходи и услови за живеење која се спроведува во согласност со препораките на Европската унија, ги пресмета Лаекен индикаторите за сиромаштија за 2012 година. Основа на пресметките на сиромаштијата се приходите, а прагот на сиромаштијата е дефиниран на 60% од …

Повеќе »

Се одржа конфенренција за меѓународното искуство и знаење во областа на стратегиите за решавање на долговите

Македонија ќе има полза од експертизата на експертите на Светската банка за одржливите системи за решавање на долговите и управувањето со нефункционалните кредити, којашто беше изнесена на Конференцијата којашто се одржа денес во Скопје. Домаќини на Конференцијата беа ИФЦ, членка на Групацијата на Светската банка, и Народната банка на Република …

Повеќе »

На денешен ден пред 3 години почина Анте Марковиќ! По што ќе остане запаметен?

Анте Марковиќ (25 ноември 1924 – 28 ноември 2011) беше последниот премиер на СФРЈ и прв претседател на бившиот Сојуз на реформските сили на Југославија. Марковиќ, кој бил Босански Хрват роден во Коњиц во Кралство СХС, денешна Босна и Херцеговина. Дипломирал електроинженерство и компјутеризација при Загрепскиот универзитет во 1954 година. …

Повеќе »

Производството кај капиталните производи во индустријата забележа пораст од 49%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во октомври 2014 година, во однос на октомври 2013 година, изнесува 107.5. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во октомври 2014 година, во однос на октомври 2013 година, бележи опаѓање од 4.2%, во секторот Преработувачка …

Повеќе »

Со 315 милијарди евра ќе се стимулира економскиот раст и вработувањето во Европа

Претседателот на Европската комисија Жан-Клод Јункер, пред Европскиот парламент го презентираше својот план за инвестиции во европската економија, кој изнесува повеќе од 315 милијарди евра. Според Јункер 315 милијарди евра треба да бидат собрани во европски фонд за инвестиции. Главната задача на Фондот е да го стимулира економскиот раст и вработувањето …

Повеќе »

Скопскиот регион со најголемо учество во бруто-домашниот производ и вкупните бруто-инвестиции

Според податоците на Државниот завод за статистика, најголемо учество во бруто-домашниот производ на Република Македонија во 2012 година има Скопскиот регион со 42,8%, додека, пак, најмало учество има Североисточниот регион со 5,5%. Поголем бруто-домашен производ по жител, во споредба со просекот на Република Македонија, имаат Скопскиот регион со индекс 144,8, …

Повеќе »