ЕКОНОМИЈА

Пазарот на смартфони e 300 милијарди долари, а една третина од нив е за Apple

Светскиот пазар на паметни телефони ќе забележи рекорд во приходи оваа година, покажува прогноза. Компанијата која е позната по анализите Counterpoint Technology Market Research очекува провајдерите да продадат уреди за 300 милијарди долари, благодарение на силниот раст во третиот квартал, пишува TechNews.bg. Во периодот јули – септември на пазарот се …

Повеќе »

ОЕСР: Светот е далеку од стабилно обновување

Глобалната економија се движи со “бавна брзина”. Ова е главниот заклучок од последната економска прогноза на Организацијата за економска соработка и развој / ОЕСР /. Светот е далеку од „здрава” наплата по кризата. Има зголемен ризик од стагнација во еврозоната, а тоа може да покаже силен ефект во целиот свет, …

Повеќе »

Наместо виц: Некои вистини за инфлацијата

Парите го расипуваат човекот, а инфлацијата ги расипува парите. Прв закон на инфлацијата: Ако сите мислат дека цените ќе се зголемат, цените се креваат. Инфлација – тоа е како да си сиромашен, и те чини 20% поскапо.

Повеќе »

Ставрески: Индустриската зона во Кратово готова до средината на 2015 година

Индустриската зона во Кратово, еден од крупните инфраструктурни проекти финансиски поддржани од Владата, ќе биде готова до средината на 2015 година, изјави во Кратово вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески. Тој вчера по средбите со градоначалникот Мите Андоновски и советниците во Општината најави дека следните две години ќе бидат …

Повеќе »

Кина ќе прави огромни инвестиции во Русија

Секоја година Кина ќе инвестира 4-5 милијарди долари во руската економија. 1 милијарди долари ќе одат за реоните на Сибир и Далечниот Исток. Владимир Путин уште во 2011 година создаде план за зголемување на инвестициите до 12 милијарди долари до 2020 година. Сега обемот на наталожените инвестиции во Русија е …

Повеќе »

S & P: Еврозоната запаѓа во трета рецесија

На еврозоната и се заканува испаѓање во трета рецесија од 2008 година наваму, и покрај најдобрите податоци од очекувањата, според аналитичарите од агенцијата за рејтинг Standard & Poor’s. „Ризиците од трета рецесија се зголемија” според Жан-Мишел Сикс, економист во рејтинг агенција. По завршувањето на кризата економијата на еврозоната доживеа две …

Повеќе »

Бундесбанк: Германската економија ќе продолжи да се развива слабо

Германската економија, која е најголема во Европа, ќе продолжи да се развива слабо до крајот на 2014 година, прогнозира германската централна банка. Финансиската институција очекува дополнително влошување на условите во земјата и зајакнување на стагнацијата во последните два месеци од годината. Во третиот квартал на 2014-та година бруто домашниот производ …

Повеќе »

Зошто Шпанија оваа година привлече 7,7 милијарди евра инвестиции

Над половина од странските инвестиции во Шпанија се од офшорки. 55 отсто од странските инвестиции, секоја година во Шпанија, доаѓаат од офшор компании. Ова го соопшти Министерството за финансии на земјата. Со помош на нулта даноци и други привилегии, во Шпанија влегле 7,7 милијарди евра во 2012 година и 8 …

Повеќе »

Пораст на прометот во септември 2014 година, во однос на 2013 кај повеќето индустриски групи

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата во септември 2014 година, во однос на септември 2013 година, изнесува 120.5. Индексот на прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во септември 2014, во однос на септември 2013 година, бележи пораст од 2.0%, а индексот на прометот остварен на …

Повеќе »