ЕКОНОМИЈА

Индекси на продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јули 2013, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски за 0.2% на месечно ниво а се повисоки за 2.9% на годишно ниво.

Повеќе »

Индустријата во Европа произведува повеќе

Индустриското производство во еврозоната во јуни е зголемено за 0.7% во однос на мај. Растот во ЕУ е 0.9%, соопштуваат од Еуростат. На годишна основа за Еврозоната порастот е 0,3%, а за ЕУ 0,4%. На месечна основа стоките за долготрајна употреба (на пример техника и мебел) бележат 4.9% раст на …

Повеќе »

Потрошувачки кредити во САД се зголемуваат

Според последните податоци на Федералните резерви, американците ги ставаат финансиите во ред и се подготвени повторно да земаат кредити, пишува Блумберг. Нето приходот на домаќинствата се рекордно високи во првиот квартал, а показателот кој ги поврзува обврските на корисниците на нивните приходи е на најниско ниво од 33 години. Американската …

Повеќе »

Обем на стоковната размена со странство

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-јуни 2013 година, изнесува 2 000 720 илјади САД долари, а на увозот 3 186 065 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз изнесува 62.8%. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-јуни …

Повеќе »

Обама има амбициозни идеи за средната класа во САД

Претседателот на САД вети дека ќе ги изложи своите “смели” идеи за зајакнување на американската средна класа. Говорејќи пред службениците на “Organizing for action” (OFA), – тимот на неговата предизборна кампања, Барак Обама спомена дека се очекува да донесе клучна одлука во Илиноис.

Повеќе »

Хрватска со директни странски инвестиции од 460 милиони евра

Директните странски инвестиции во Хрватска во првиот квартал на 2013 година изнесуваа 460,2 милиони евра, според прелиминарните податоци објавени од Хрватската национална банка, пренесе Хина. Централната банка не ги соопшти податоците за истиот период минатата година, но податоците од книговодственото плаќања, објавени порано покажаа дека директните странски инвестиции во првиот …

Повеќе »

4 кратки совети од успешни личности

Големите лидери често имаат поучни лекции за споделување. Нивните приказни нè потсетуваат дека неуспехот не секогаш може да биде избегнат a успехот во секој потфат е прашање на избор. Бидејќи не можеме да ги контролираме сите околности, клучот за успехот е во тоа што можеме да го контролираме. Она што …

Повеќе »

Кина го забрзува преструктуирањето на економијата

Кина ќе продолжи да управува со економијата кон високите нивоа на домашната потрошувачка, што треба да служи за главен двигател на растот. Ова го рече вицепремиерот на земјата Џанг Гаоли, пренесува “Ројтерс”. “Кина ќе се придржува кон една разумна монетарна политика, но ќе се преземат решителни мерки за поддршка на …

Повеќе »

Кипар ќе се бори со кризата преку казиното

Заглавени во финансиски проблеми оваа земја членка на Европската унија ќе се бори против кризата со изградба на казино-одморалиште. Владата на земјата веќе одлучила да даде дозвола за изградба на казино-одморалиштето како можност за заживување на економијата и зголемување на приходите во буџетот.

Повеќе »