ЕКОНОМИЈА

Европската Централна Банка и ММФ ја советуваат ЕУ за реформа, бидејќи кризата е далеку од нејзиниот крај

Крајот на кризата во ЕУ очигледно е далеку од реалноста, што значи дека членките на ЕУ мораат да ги консолидираат своите буџети и да формираат банкарска унија која ќе ја стабилизира економијата во Европа, изјавија вчера лидерите на ММФ и ЕЦП. Нагласувајќи ги проблемите на Унијата, податоците покажуваат дека германските …

Повеќе »

Проценители ќе добијат лиценци од Министерството за економија

Министерот за економија Ваљон Сарачини денеска свечено ќе ги додели лиценците на идните проценувачи, кои се услов за започнување со вршење на проценителска дејност. Лиценците ќе се доделат на проценители за трговски друштва, јавни претпријатија и други правни лица, машини и опрема, подвижни предмети и индустриска сопственост.

Повеќе »

Невработеноста во еврозоната скокна !

Невработеноста скокна во октомври – веќе е 11%. Невработеноста во еврозоната достигна рекордно ниво од 11,7% во октомври, покажуваат официјалните податоци на Евростат. Во ЕУ како целина невработеноста е 10,7%. На месечна основа растот на невработеноста и во еврозоната и во ЕУ е 0,1%. На годишно ниво во еврозоната е …

Повеќе »

Франција предлага министер на Еврозоната

Францускиот министер за финансии Пјер Московиси повика за создавање на министерска позиција, чиј ресор да биде еврозоната. На среднорочен план ќе треба да се предаде еврозоната во рацете на министерот, на кој на еден или друг начин да биде барање одговорност од граѓаните, изјави Московиси за време на симпозиумот во …

Повеќе »

Канадскиот БДП удри кочници

Канада е против светскиот данок на банките. Растот на канадската економија се забави до 0,6% на годишно ниво во третиот квартал, откако инвестициите и извозот се намалија воочливо, соопшти владата во Отава. Канадскиот БДП удри кочници. Растот му се намали од 1,7% на годишна основа во првите два квартали од …

Повеќе »

Сарачини: Струјата ќе поскапува, граѓаните да научат да штедат

„Државата во своите институции до 2018 година ќе се вложи 400 милиони евра за да ја подобри енергетската ефикасност во објектите, со што би се кумулирале двојни заштеди“, изјави министерот Сарачини на денешната трибина „Финансирање на енергетска ефикасност и обновлива енергија – ретроспектива и развојни препораки“. „Потребно е домаќинствата и …

Повеќе »

Светот го чекаат големи економски промени

Економската ситуација во светот значително ќе се промени во наредните 20 до 25 години, додека економскиот раст значително ќе се забави. Во студијата на лондонската компанија „Шродер инвестмент“ се наведува дека во наредните 40 години светот ќе се соочи со последиците од сушите, климатските промени, демографските промени и со намалувањето …

Повеќе »

Moody’s: Грција треба да банкротира!

Меѓународната агенција Moody’s смета дека и покрај постигнатото во понеделничкиот договор помеѓу доверителите за грчкиот долг, веројатноста Грција да западне во банкрот е голема, пишува AFP. “Ние држиме на мислење дека веројатноста од банкрот кон приватните кредитори е голема, бидејќи 70% од долгот е кон јавни облигационери и само контролирано …

Повеќе »

Колкава е нето – платата за септември?!

Просечната исплатена нето плата по вработен во септември изнесувала 20.779 денари што претставува зголемување за 0,6 проценти во споредба со истиот месец минатата година. Според податоците на Државниот завод за статистика, зголемувањето се должи пред сé на покачувањето на нето-платата во секторите: Стручни, научни и технички дејности, Други услужни дејности …

Повеќе »