ЕКОНОМИЈА

Костадинов: Покрај инвестициите за две години пораснаа и платите за 10,4 %

Портпаролот на СДСМ, Костадин Костадинов, на вчерашната прес-конференција изјави дека бројките го демантираат Мицкоски, имаме реален економски напредок, маката на ВМРО-ДПМНЕ е што сега парите завршуваат кај граѓаните. Последната прес конференција на Христијан Мицкоски не е ништо друго, освен уште еден доказ за очајната состојба во рамки ВМРО-ДПМНЕ во обид …

Повеќе »

Бектеши: Со новиот Закон за возила се воведуваат еколошки налепници, субвенции за вградување на плински уреди во возилата и замена на стари со нови возила

Министерот за економија Крешник Бектеши ги презентираше последните измени и дополнувања во Законот за возила коишто вчера беа усвоени од Собранието на Република Северна Македонија. Како што истакна министерот Бектеши, законските измени се однесуваат за две важни подрачја, а тоа е сообраќајот и екологијата и се плод на барањата на …

Повеќе »

Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен бележи пад од 1.9%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во јуни 2019 година, во однос на јуни 2018 година, изнесува 97.2. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во јуни 2019 година, во однос на јуни 2018 година, бележи пад од 1.9%, …

Повеќе »

Зголемување на прометот во трговијата на мало со храна, пијалаци и тутун реално за 7.8%

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, во трговијата на мало, во јуни 2019 година, во споредба со јуни 2018 година, гледано по групи и класи, зголемување на прометот е забележано во групите: Трговија на мало со храна, пијалаци и тутун (номинално за 8.8%, а реално за 7.8%), Трговија …

Повеќе »

Министерството за култура започнува со конкретни остварувања на капиталните инвестиции во локалната самоуправа

Министерот за култура Хусни Исмаили оствари работна средба со градоначалниците на општините Липково, Боговиње, Врапчиште, Битола, Крушево и претставник од Градот Скопје на која се разговараше за одобрените средства за капитални дотации во областа на културата во 2019 година. По средбата, министерот за култура и градоначалниците потпишаа Договор за реализација …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.2% на месечно ниво и за 1.0 % на годишно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во јуни 2019, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.2% на месечно ниво и за 1.0 % на годишно ниво. Во јуни 2019, во споредба со мај 2019, продажните цени на производителите на индустриски производи на …

Повеќе »

Премиерот Заев: нашата држава го избра добриот пат и економијата го следи тој пат

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, заедно со министерот за економија Крешник Бектеши, вчра, одржаа прес-конференција на која презентираа дел од заклучоците на најновиот извештај на Светската трговска организација (СТО), кои покажуваат огромен економски напредок за нашата земја, споредбено, крајот на 2018 со крајот на 2012 година. …

Повеќе »

Градоначалникот Мицевски присуствуваше на меѓународен бизнис форум во Хјустон-САД

Градоначалникот на општина Крива Паланка, Борјанчо Мицевски во периодот од  од 17-19 јули, присуствуваше на меѓународниот бизнис форум во САД, а на покана од градоначалникот на Хјустон,г-дин Силвестер Тарнер. На овој неколкудневен меѓународен форум учествуваа околу 400 градоначалници и преставници на општини од целиот свет,  како и преставници од  „Белата …

Повеќе »

Министерот Нуредини оствари средба со  унгарскиот амбасадор Дукс

Министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нуредини денеска се сретна со амбасадорот на Република Унгарија Ласло Иштван Дукс придружуван од економскиот советник на Амбасадата Ервин Сел. На средбата, амбасадорот Дукс ја истакна добрата досегашна соработка и поддршката што Владата на Унгарија и ја дава на државава во областа …

Повеќе »