ЕКОНОМИЈА

Со кого најмногу тргува Република Македонија

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија во периодот јануари – март 2015 година изнесува 1 025 076 илјади САД долари, а на увозот 1 456 975 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 70.4%. Трговскиот дефицит, во …

Повеќе »

Која е просечната месечна бруто-плата по вработен

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен, во март 2015 година, во однос на март 2014 година, изнесува 102.3. Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто-плата по вработен во секторите: Уметност, забава и рекреација (9.0%), Други …

Повеќе »

Колкав е бројот на згаснатите претпријатија во Македонија

Новосоздадени претпријатија, 2009-2013 година Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2009 година, 17.2% од активните претпријатија во Република Македонија чијашто главна дејност според Националната класификација на дејностите – НКД Рев.2 припаѓа во секторите на дејност од B/Б до S/О (секторите A/А, O/Љ, T/П и U/Р и класата 64.20 се исклучени), …

Повеќе »

АНАЛИЗА: Сиромаштијата удри по многудетните семејства !

Алармантен тренд на осиромашување открива последното истражување на Заводот за статистика со наслов “Лаекен индикатори за сиромаштија”. Само за една година, или од 2012 та до 2013 та година бројот на сиромашни семејства со најмалку две деца се зголемил за речси 6 500. истражувањето покажа дека сиримаштијата на ниво на …

Повеќе »

Украина оди кон банкрот

Украина усвои закон во врска со можноста за запирање на плаќањата на сите или одделни државни долгови и гарантирани заеми. Економските тешкотии на Украина очигледно го достигнаа својот критичен степен. Владата во Киев има добиено право на мораториум за надворешни долгови, вклучувајќи го и рускиот во износ од 3 милијарди …

Повеќе »

Кина го позлатува Бразил со 50 милијарди долари

Кинескиот премиер Ли Кјацјан пристигна во посета на Бразил, за време на кој се очекува да бидат објавени инвестициите во вредност од 50 милијарди долари. Тој ќе се сретне со претседателот на латиноамериканската држава Дилма Русеф, а потоа ќе замине за Рио де Жанеиро. Таму ќе анализира некои кинески проекти за градот …

Повеќе »

Грција очекува договор со доверителите следната недела

Договорот меѓу Грција и нејзините меѓународни партнери се очекува да биде постигнат во текот на следната недела. Тоа го изјавил пред грчките медиуми, министерот за финансии на земјата Јанис Варуфакис. “Мислам дека сме многу блиску. Да речеме дека е прашање една недела”, ветил Варуфакис. Тој рече дека според доверителите дојдено …

Повеќе »

Кое е најголемото влијание на ограничувањето на обемот на производството

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во април 2015 година е за 0.1 процентен поен поголем во однос на претходниот месец, а во однос на април 2014 година е зголемен за 3.5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во април …

Повеќе »

Кои се причините за слабиот раст на економијата во еврозоната

Растот на бруто домашниот производ во еврозоната ќе бидe попречуван од високата невработеност, долговите и отсуството на реформи на пазарот на трудот. До овој заклучок дојде рејтинг агенцијата Moody’s во својот последен извештај. Во оваа година економијата на еврозоната ќе порасне за 1,6%, предвидуваат од рејтинг агенцијата. Слична е и …

Повеќе »