ЕКОНОМИЈА

Колку пари ќе и донесат на јапонската економија летните олимписки игри 2020

Летните олимписки игри кои ќе се одржат во 2020 година во Токио, на економијата на земјата ќе и донесат дополнително до 30 трилиони долари ($ 249 милијарди.) во наредните пет години. Ова го покажуваат проценките на Јапонската национална банка. Според оценката на ЈЦБ, инвестициите во изградбата на инфраструктурните објекти и …

Повеќе »

Кои трошоци на живот бележат намалување, а кои се зголемија во декември

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во декември 2015 година, во однос на претходниот месец, изнесува 99.9, а индексот на цените на мало 100.1. Во 2015 година, во однос на 2014 година, индексот на трошоците на животот бележи намалување од 0.3%, а индексот на …

Повеќе »

Светот е пред нова финансиска криза

Светските пазари се соочуваат со нова криза и инвеститорите треба многу да внимаваат, предупредува милијардерот Џорџ Сорос, соопшти Bloomberg. Кина се отежнува во отворањето на нов пат за раст и девалвација на домашната валута јуанот, и така ги пренесува проблемите на земјата врз остатокот од светот, вели бизнисменот. Враќањето на …

Повеќе »

Бразил паѓа во најдлабоката рецесија во последните 115 години

Бразилската економија ќе се намали повеќе од очекуваното и ќе западне во најдлабоката рецесија од 1901 година, велат аналитичарите, за Bloomberg. Основна причина за лошите резултати се слабата економска активност и сринатата доверба поради политичката криза во земјата. Најголемата економија во Латинска Америка ќе се намали за 2,95% во 2016 …

Повеќе »

Руската рубља се “враќа во игра” во 2016 година

Аналитичарите гледаат светлина во тунелот за најлошите валути претставени во 2015 година. Голем дел од нив беа погодени од ниските цени на суровините на чело со руската рубља и колумбиските пезоси. Економистите предвидуваат значително обновување на валутите поврзани со цените на нафтата. После повеќе од 10 години австралискиот долар може да …

Повеќе »

Русија и наметна на Турција уште санкции

Премиерот на Русија Дмитриј Медведев потпиша декрет за наметнување на дополнителни рестриктивни мерки против Турција, кои ќе влезат во сила од 1 јануари 2016 година, соошти Ројтерс. “Со потпишувањето на указот ние ја одобруваме листата со одреден вид на услуги кои се понудени од страна на организациите на руската територија …

Повеќе »

Потпишан Меморандум за разбирање меѓу Македонија и Швајцарија и промовирана Програмата за зголемување на пазарната работливост

Заменикот претседател на Владата на Р. Македонија Владимир Пешевски, и в.д. Амбасадор на Швајцарија во Македонија Катарина Штокер потпишаа меморандум за разбирање за взаемната соработка при имплементација на Програмата за зголемување на пазарната вработливост. Програмата за зголемување на пазарната вработливост (Increasing Market Employability – IME) е програма на Швајцарската агенција …

Повеќе »

Светска банка помага на Македонија во подобрување на квалитетот на финансиското известување

Светска банка денес ги презентираше наодите од неодамна завршениот Извештај за почитување на стандардите и прописите за сметководство и ревизија (РОСК A&A), кој е дел од заедничката иницијатива на Светската банка и Меѓународниот монетарен фонд. Оваа проценка се фокусира на силните страни и слабостите на сметководственото и ревизорско опкружување кои …

Повеќе »

БДП за третото тримесечје од 2015 година е 3.5%

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за третото тримесечје од 2015 година изнесува 3.5%. Во третото тримесечје од 2015, најголем пораст е забележан во секторите: Ѓ – Градежништво, 29.4%; К и Л – Стручни, научни и технички дејности; Административни и помошни услужни …

Повеќе »