ЕКОНОМИЈА

Обем на стоковната размена со странство

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-јуни 2013 година, изнесува 2 000 720 илјади САД долари, а на увозот 3 186 065 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз изнесува 62.8%. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-јуни …

Повеќе »

Обама има амбициозни идеи за средната класа во САД

Претседателот на САД вети дека ќе ги изложи своите “смели” идеи за зајакнување на американската средна класа. Говорејќи пред службениците на “Organizing for action” (OFA), – тимот на неговата предизборна кампања, Барак Обама спомена дека се очекува да донесе клучна одлука во Илиноис.

Повеќе »

Хрватска со директни странски инвестиции од 460 милиони евра

Директните странски инвестиции во Хрватска во првиот квартал на 2013 година изнесуваа 460,2 милиони евра, според прелиминарните податоци објавени од Хрватската национална банка, пренесе Хина. Централната банка не ги соопшти податоците за истиот период минатата година, но податоците од книговодственото плаќања, објавени порано покажаа дека директните странски инвестиции во првиот …

Повеќе »

4 кратки совети од успешни личности

Големите лидери често имаат поучни лекции за споделување. Нивните приказни нè потсетуваат дека неуспехот не секогаш може да биде избегнат a успехот во секој потфат е прашање на избор. Бидејќи не можеме да ги контролираме сите околности, клучот за успехот е во тоа што можеме да го контролираме. Она што …

Повеќе »

Кина го забрзува преструктуирањето на економијата

Кина ќе продолжи да управува со економијата кон високите нивоа на домашната потрошувачка, што треба да служи за главен двигател на растот. Ова го рече вицепремиерот на земјата Џанг Гаоли, пренесува “Ројтерс”. “Кина ќе се придржува кон една разумна монетарна политика, но ќе се преземат решителни мерки за поддршка на …

Повеќе »

Кипар ќе се бори со кризата преку казиното

Заглавени во финансиски проблеми оваа земја членка на Европската унија ќе се бори против кризата со изградба на казино-одморалиште. Владата на земјата веќе одлучила да даде дозвола за изградба на казино-одморалиштето како можност за заживување на економијата и зголемување на приходите во буџетот.

Повеќе »

Катар инвестира во грчката економија

Во Доха беше потпишан договор со кој се одбележува првата инвестиција на QPI во Грција. Катарската компанија Qatar Petroleum International (QPI) доби 25% од грчката централа Херон 2. Договорот се потпиша на договор меѓу QPI и грчката компанија GEK TERNA во Доха. Ова е прва инвестиција на QPI кај нашиот …

Повеќе »

Кинескиот раст забави

Економскиот раст на Кина е забавен до 7,5% во вториот квартал на оваа година во однос на 7,7% во првите три месеци, покажуваат официјалните податоци, пренесуваат светските агенции. Се очекува растот да ослаби уште во втората половина на годината. Годишниот раст на втората во светот економија се забави до 7,8% …

Повеќе »

Индекси на прометот во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата во мај 2013 година, во однос на мај 2012 година, изнесува 108.7. Прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во мај 2013, во однос на мај 2012 година, бележи опаѓање од 13.5%, а прометот остварен на странски пазари …

Повеќе »