ЕКОНОМИЈА

Министерот Хасан на средба со Стопанската комора на Истанбул, во Република Турција

Министерот без ресор задолжен за странски инвестиции Елвин Хасан е во работна посета на Република Турција, чија цел е остварување средби со потенцијални инвеститори и привлекување нови инвестиции. Зачера министерот оствари средба со претседателот на Стопанската комора на Истанбул, г-дин Шекиб Авдагич. Стопанската комора на Истанбул беше основана во 1882-ра …

Повеќе »

Премиерот Заев и министерот Бектеши од Охрид: Економските политики се за раст на потрошувачката моќ на граѓаните и профитот на фирмите, и за развој на туризмот и на градот Охрид

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев и министерот за економија, Крешник Бектеши придружувани од директорот на Царинска управа на РСМ, Ѓоко Танасоски денеска беа во прошетка по охридската чаршија. Премиерот Заев и министерот Бектеши посетија неколку дуќани и занаетчиски работилници и поразговараа со сопствениците за условите за …

Повеќе »

М-р Зоран Јовановски: Четири стратешки одлуки за економскиот раст

Животниот стандард на граѓаните нема суштински да се подобри без забрзување на економскиот раст. Тоа е предуслов што не може да се заобиколи. Притоа, самиот економски раст, мерен преку растот на бруто домашниот производ (БДП), не кажува кај кого одат плодовите од зголемената економска активност, односно кому и на кој …

Повеќе »

Презентација на инвестициски активности за производство и заштита на животната средина, на менаџерскиот тим на Рудник „Тораница“

Денес во општинската сала за состаноци во Крива Паланка, компанијата Булмак 2016 ДООЕЛ  Пробиштип-Подружница Рудник „Тораница“ Крива Паланка, оддржа презентација за инвестициони програми за развој на производството и заштита на животната средина. Од страна на стручните лица од рудник ,,Тораница“ , беа  презентирани две големи Програми, каде конкретно е опфатен …

Повеќе »

Германија е најзначајниот економски партнер на Северна Македонија

Заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, министерот за финансии ,Драган Тевдовски, министерот за економија, Крешник Бектеши и директорот на ДТИРЗ, Александар Младеновски, вчера остварија средба со директорот на делегацијата на германското стопанство во Северна Македонија, г-дин Патрик Мертенс, со кого разговараа за наодите од анкетата која делегацијата …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.7 % на месечно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во февруари 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.7 % на месечно ниво и се пониски за 0.1 % на годишно ниво. Во февруари 2019, во споредба со јануари 2019 година, продажните цени на …

Повеќе »

Зголемен индексот на индустриското производство во февруари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во февруари 2019 година, во однос на февруари 2018 година, изнесува 107.3. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во февруари 2019 година, во однос на февруари 2018 година, бележи пораст од 2.9 %, …

Повеќе »

Дали кинеските телефони Huawei се безбедни?

Европската комисија одлучи да не го забрани пристапот на “Хуавеи” до пазарот за опрема за мобилни мрежи од новата генерација, со што практично ги отфрли повиците на САД да не го пушта кинескиот гигант во овој сегмент во ЕУ. До крајот на годината, земјите-членки треба да ги споделат податоците за …

Повеќе »

Започна Програмата финансирана од ЕУ за јакнење на капацитетите на централните банки од Западен Балкан – вклучена и нашата централна банка

Централната банка на Германија, заедно со седумнаесет други централни банки од Европскиот систем на централни банки (ЕСЦБ), Европската централна банка (ЕЦБ) и Европската комисија, пред два дена започнаа со спроведување на Програмата финансирана од Европската Унија за јакнење на капацитетите на централните банки на земјите кандидатки и потенцијални кандидатки за …

Повеќе »