ЕКОНОМИЈА

Економиите во развој ќе блеснат во 2013 година

Минатата година и развиените и пазарите во развој забележаа силни удари, носејќи по над 15% враќање на инвестициите. За оваа година, сепак портфолио менаџерите очекуваат да има јасен победник и едната група да се претстави подобро од другата. Од почетокот на 2013 година берзите во Европа и САД го презедоа …

Повеќе »

Ние сме една од најсиромашните нации во светот со минимална нето плата

Минималната нето плата во Македонија е 8050,00 денари или околу 130 евра, што нè прави посиромашни и од најзаостанатите земји во светот Ирак, кој се уште е арена на воени дејствија и секојдневни терористички напади, може да се пофали со минимална плата во износ од 146,91 евра, пишува весникот worldtodaybg.com. …

Повеќе »

Индекси на прометот во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата во ноември 2012 година, во однос на ноември 2011 година, изнесува 68.3. Индексот на прометот во индустријата остварен на домашниот пазар во ноември 2012, во однос на ноември 2011 година, бележи опаѓање од 47.2%, а индексот на прометот …

Повеќе »

Германија во 2012 година го забави економскиот раст за 0.7%

Економијата на Германија го забавила растот во 2012 година, но се справила со рецесијата во Европа, покажуваат податоците на федералната статистичка служба на земјата. Минатата година бруто домашниот производ (БДП) на Германија регистрирал пораст од 0,7% наспроти 3% во 2011 година и 4,2% во 2010 година, покажува статистиката. “Во 2012 …

Повеќе »

На повидок е создавање на единствен телекомуникациски пазар во ЕУ

Оваа година европскиот телекомуникациски комесар ќе претстави серија реформи за поддршка на создавање на заеднички европски телекомуникациски пазар, пишува Financial Times. Ова ќе биде направено со цел да бидат поттикнати конкуренцијата и инвестициите во секторот, кој се покажа тешко погоден од финансиската криза. Нели Крос, која е и потпретседател на …

Повеќе »

Робин Шарма: 25 бизнис лекции од минатата година

“Помина 2012та година и ме научи на овие лекции. Таа не беше многу поволна за луѓето отпаднати во економската криза, но токму тогаш беше моментот да се покажете како големи лидери. “, Вели Робин Шарма на својот блог. Потоа ги набројува лекциите кои водат напред во бизнисот и неговите раководители. …

Повеќе »

Како ќе изгледаат продавниците на иднината?

Сегашноста и иднината се во доста големи комерцијални размери. Што мислите, како би изгледале продавниците на иднината? Електронското издание “Бизнис инсајдер”, врз основа на ставовите на компанијата King Retail Solutions (KRS), вели: “Продавниците ќе станат многу театарски како амбиент, многу … Масивни, и многу посилни како искуство, наместо да се …

Повеќе »

Економијата на Хонгконг прогласена за најслободна, Македонија држи средина

19-та година по ред Хонгконг беше прогласен за најдобра слободна економија во светот, покажуваат резултатите од истражувањето на американската фондација Heritage и весникот Wall Street Journal, цитирани од ИТАР-ТАСС. Индексот на економската слобода за поранешната британска енклава достигнува 89,3 поени од 100 можни, бидејќи и по преминувањето под јурисдикција на …

Повеќе »