ЕКОНОМИЈА

Работилница за подготовка на заеднички проекти меѓу пограничните региони на Србија и Северна Македонија

Во рамки на проектот „Партнерство и градење на капацитети, пат до одржлив развој” Центарот за развој на Јабланичкиот и Пчињскиот регион, денес и утре, во Скопје одржува работилница за идентификација и подготовка на заеднички концепт проекти. На работилницата учествуваат градоначалници, претседатели на општини и претставници на локалните самоуправи од Јабланичкиот и …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки за 1.4 % на месечно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во февруари 2019, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се повисоки за 1.4 % на месечно ниво, а се пониски за 1.5 % на годишно ниво. Во февруари 2019, во споредба со јануари 2019 година, продажните цени на производителите …

Повеќе »

Анѓушев: Германија е наш прв трговски партнер, работиме посветено да ја унапредиме меѓусебната економска соработка

Заменикот на претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, покрај присуството на активностите од вториот ден од енергетскиот форум „Берлински дијалог за енергетска транзиција“, вчера оствари повеќе работни средби во Берлин. Вицепремиерот Анѓушев оствари средба со д-р Валтер Дефа, специјалниот советник, номиниран од германската …

Повеќе »

Одржана редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка

На 9 април 2019 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, на која беа разгледани клучните показатели за домашната економија и движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари, во контекст на поставеноста на монетарната политика. По намалувањето на каматната стапка во претходниот месец, …

Повеќе »

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ ги посети Центар Жупа и Ростуше

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ ги посети Центар Жупа и Ростуше. Тој имаше неколку средби со граѓаните на тие општини каде рече дека огромен проблем е иселувањето на луѓето и безперспективноста. „Бев во Центар Жупа и во Ростуше. Овде огромен проблем е иселувањето на луѓето и безперспективноста. Овде не поминуваат приказните на …

Повеќе »

Владата на РСМ донесе Одлука за доделување средства за финансирање на проекти за развој на планските региони за 2019 година

На вчерашната седница Владата на Република Северна Македонија ја разгледа и усвои Информацијата за спроведувањето на активностите за поддршка на приватниот сектор од страна на Центрите за развој на планските региони – Регионални бизнис центри. Во периодот што следува Министерството за локална самоуправа во соработка со Швајцарската агенција за развој …

Повеќе »

Анѓушев: „Во наредните 3-4 години очекуваме да се изградат централи со инсталирана моќност од 300 мегавати“

Вицепремиерот Анѓушев на енергетски форум во Берлин – Со новиот Закон за енергетика широко се отворени вратите за зголемено производство на енергија од обновливи извори Вчера започна „Берлинскиот дијалог за енергетска транзиција“, еден од најважните меѓународни енергетски форуми, на кој учествуваат претставници на политиката, енергетскиот сектор и бизнисот од преку …

Повеќе »

Апостолска: ги пробивме сите рекорди за странски директни инвестиции

Министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска учествуваше на „Бизнис отворен ден“ на Економскиот факултет од Љубљана, Република Словенија, што се одржа во Стопанската комора на Македонија, каде што имаше свое обраќање на тема „ЕУ-интегративните процеси во насока на привлекување на директните странски инвестиции во Република Северна Македонија“. …

Повеќе »

Ангеловска-Бежоска на Конференција на Европската комисија: Релативно високиот степен на поврзаност на нашиот финансиски систем со европскиот носи бројни придобивки за нашата економија

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, вчера, во Виена, учествуваше на конференцијата „Гледајќи назад, гледајќи напред” организирана по повод петнаесетгодишнината од првиот бран на проширување на Европската Унија (ЕУ), кога во неа пристапија единаесет земји од Балтикот, Централна и Југоисточна Европа (ЦЈЕ). Во рамки на панел-дискусијата посветена на финансиската интеграција, …

Повеќе »