ЕКОНОМИЈА

Генерацијата “Millennials” го диктира трендот за патување

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија е добитник на престижната награда “Бренд Лидер 2018” за добрата промоција на најатрактивните дестинации на државата на меѓународниот пазар, а со тоа и големиот придонес кој го има дадено за јакнење на конкурентноста на туристичкиот пазар во целиот регион. Осмата …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев: Инвестицијата на Прилепска Пиварница во вредност од 3,5 милиони евра ќе допринесе за развој на градежништвото и индустријата

Вчера официјално започна со градба новиот дистрибутивен центар на Прилепска Пиварница во Идризово, инвестиција во висина од 3,5 милиони евра, во која се очекува да се вработат над 30 лица од различни профили и степен на образование. Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања, Кочо Анѓушев, потенцираше дека Прилепска …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев од Самит 100: Алтернатива освен членство во ЕУ нема, регионот мора да биде поефикасен и заедно да работиме на иднината

Заменикот на претседателот на Владата на Република Македонија задолжен за економски прашања, д-р Кочо Анѓушев, на вториот ден од „Самит 100 – Бизнис лидери од Југоисточна Европа“, учествуваше на панелот „Дали регионот може да се натпреварува на глобалниот пазар“ каде што дебатираше со потпретседателот на Владата на Република Србија д-р …

Повеќе »

Свечено отворен седмиот регионален собир на бизнис лидери од регионот – САМИТ100

Вчера (01.10.2018г) во Белград свечено беше отворен седмиот регионален собир на бизнис лидери од регионот – САМИТ100. Годинава главна тема е дигиталната трансформација. На отворањето присуствуваа претседателката на владата на Р. Србија, Ана Брнабиќ, претседателката на Српската асоцијација на менаџери и претседателка на УО на САМИТ100, Станка Пејановиќ, оперативниот директор …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите Енергија и Капитални производи

Според податоците на Државниот завод за статистика, во август 2018, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.1 % на месечно ниво, а се пониски за 0.9 % на годишно ниво. Во август 2018, во споредба со јули 2018, продажните цени на производителите на …

Повеќе »

СТАТ: Реалната стапка на раст на БДП во 2017, во однос на 2016 година, изнесува 0.2 %

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, добиени од годишните сметки на деловните субјекти и други извори, бруто-домашниот производ во 2017 година изнесува 616 600 милиони денари и во однос на 2016 година номинално е зголемен за 3.7 %. Реалната стапка на раст на БДП во 2017, во однос …

Повеќе »

Индексот на бројот на работниците во индустријата во август 2018 година, во однос на август 2017 година, изнесува 105.3

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во август 2018 година, во однос на август 2017 година, изнесува 105.3. Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во август 2018 година, во однос на август 2017 година, бележи пораст од 1.9 …

Повеќе »

Арсовска во Вашингтон: За економски раст потребна е гаранција на безбедноста на инвестициите

Претседателот на Сојуз на стопански комори на Македонија (ССК), Данела Арсовска е во службена посета на Вашингтон. Целта на посетата е отпочнување на разговори за унапредување на правилата на работа кои ќе гарантираат безбедност на домашните и странски инвестиции, а кои треба да се усвојат најдоцна до 2020 година. „Административните …

Повеќе »

Зголемено индустриското производство во август 2018 година

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во август 2018 година, во однос на август 2017 година, изнесува 102.1. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во август 2018 година, во однос на август 2017 година, бележи пораст од 1.0 %, …

Повеќе »