ЕКОНОМИЈА

Видео препораки од д-р Жан Митрев за корона вирусот

Познатиот кардиоваскуларен хирург преку видеообраќање даде препораки како да го победиме корона вирусот. Тој вели дека корона вирусот доаѓа од лилјак и објаснува како живее во нив. Д-р Жан вели дека епидемијата помеѓу луѓето најмногу се раширила во скијалиштата во ладните предели. Не треба да се прави никаква физичка активност …

Повеќе »

ДОНЕСЕНА Е УРЕДБАТА: Промената на договорните услови за кредитите на засегнатите граѓани и фирми ќе може да се врши побрзо и поедноставно

Донесена е Уредбата со која се утврдува како банките и штедилниците можат во текот на вонредната состојба, на граѓаните и фирмите да им понудат одложување на исплатата на ратите и други поволности со коишто ќе им го олеснат сервисирањето на кредитите за време на корона-кризата. Уредбата е подготвена од Народната …

Повеќе »

Управата за јавни приходи нема да објавува листа на должници на доспеани и неплатени долгови

На вчерашната седница е усвоена и Уредба со законска сила за примена на Законот за даночна постапка за време на вонредна состојба, која се донесе како мерка за поддршка на компаниите кои претрпеле штети во своето работење заради спроведување на мерките за спречување и ширење коронавирусот COVID-19, на Владата на …

Повеќе »

На денешен ден Владимир Путин станува претседател на една од најмоќните држави во светот

Владимир Путин е роден на 7 октомври 1952 година, во Ленинград, СССР. Во 1975 година Путин дипломирал право на Ленинградскиот државен универзитет. Неговата докторска тема била под наслов “Стратешко планирање на регионалните ресурси во рамките на формирањето на пазарните односи” според која рускиот економски успех ќе зависи од националната енергетика. …

Повеќе »

ФРОДЕМ: Срамно е Заев да бара пари за справување со кризата од најсиромашните граѓани во Европа

Фронтот за демократска Македонија-ФРОДЕМ го критикува лидерот на СДСМ, Зоран Заев за предлогот за економските мерки за надминување на економската криза предизвикана од коронавирусот. „Додека Зоран Заев беше премиер наместо што правеше заткулисни договори со опозицијата, да се потрудеше да ги врати украдените милијарди евра од криминогеното поранешно државно раководство …

Повеќе »

Владата ја донесе Уредбата со законска сила за примена на Законот за трговските друштва за време на вонредна состојба

На вчерашната 28-ма седница Владата ја донесе Уредбата со законска сила за начинот на промена на договорни услови на кредитни изложености кај банките и штедилниците. Со неа се утврдува како во текот на вонредната состојба да се остварат можностите дадени со регулаторните измени донесени од Народната банка, насочени кон олеснување …

Повеќе »

На денешен ден била формирана Европската економска заедница

На денешен ден во 1957 година Белгија, Западна Германија, Италија, Луксембург, Франција и Холандија ги потпишаа Римските договори за создавање Заеднички пазар. Организацијата го добива тогаш името Европска економска заедница, потоа Европска Заедница, а денес Европска унија. Организацијата престанала да постои во 1967 год. кога се обединила со Европската заедница …

Повеќе »

Дали живинарските фарми само ќе произведуваат јајца со бели лушпи?

Живинарските фармери од различни држави ги повикуваат потрошувачите да купуваат исклучиво бели лушпи од јајца и да се откажат од кафеави јајца. Но, која е причината? Белите кокошки, кои несат бели јајца, се помирни. Додека расите на кокошки кои несат јајца со кафеава боја се многу агресивни едни кон други, …

Повеќе »

Шекеринска: ВМРО ДПМНЕ продолжува наместо со помош во кризата, да работи со лаги!

„Најдиректно ги демантирам лагите на ВМРО ДПМНЕ. Сакам да ги повикам да престанат со лаги заради тоа што лагите нема ниту да го скријат нивниот срам за нечесниот однос кон кризата, ниту ќе го скријат нивниот срам дека 11 години нè држеа замрзнати во место, а ние покажавме дека за …

Повеќе »