ЕКОНОМИЈА

Македонија го зголеми производството на пченка за 11%

Денес во Могила Проектот на УСАИД за експанзија на мали бизниси, кофинансиран од Владата на Швајцарија, свечено ја затвори својата четиригодишна иницијатива „Да одлгедуваме повеќе пченка“ за време на земјоделскиот саем „Тракторијада 2016“. Директорот на УСАИД во Македонија, Џејмс Стаин, и Амбасадорката на Швајцарија во Македонија, Сибил Сутер Техада, говореа …

Повеќе »

Деловни тенденции во преработувачката индустрија

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во ноември 2016 година е за 0,2 процентни поени повисок во однос на претходниот месец, а во однос на ноември 2015 година е зголемен за 4.6 процентни поени, соопшту Државниот завод за статистика. Состојбата на обезбеденоста на …

Повеќе »

Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ ги разгледа состојбите во домашната економија

На 13 декември 2016 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на која беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. На седницата беше одлучено каматната стапка …

Повеќе »

„Трговијата на големо со цврсти, течни и гасовити горива и слични производи“ со најголем промет од 26.8%

Според податоците на Државниот завод за статистика, прометот во трговијата на големо по производи во 2015 година изнесува 164 260 717 илјади денари. По групи на производи, најголем промет од 26.8% е остварен во групата „Трговија на големо со цврсти, течни и гасовити горива и слични производи“, потоа во групата …

Повеќе »

Трговија на мало: Најголем промет од 22.6% е остварен во групата „Трговија на мало со автомобилски горива и мазива“

Според податоците на Државниот завод за статистика, прометот во трговијата на мало по производи, во 2015 година изнесува 126 965 914 илјади денари. По групи на производи, најголем промет од 22.6% е остварен во групата „Трговија на мало со автомобилски горива и мазива“, потоа во групата „Други на друго место …

Повеќе »

Бројот на туристите во октомври 2016 година, во однос на октомври 2015 година, е зголемен за 12.6%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 9.3%

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на туристите во октомври 2016 година изнесува 69 412, а бројот на ноќевањата изнесува 155 719. Бројот на туристите во октомври 2016 година, во однос на октомври 2015 година, е зголемен за 12.6%, а бројот на ноќевањата е зголемен за 9.3%. Бројот …

Повеќе »

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) во третото тримесечје од 2016 година изнесува 2.4%

Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) во третото тримесечје од 2016 година изнесува 2.4%. Во третото тримесечје од 2016, најголем пораст е забележан во секторите: К и Л- Стручни, научни и технички дејности; Административни и помошни услужни дејности од 10,9%; Ѓ …

Повеќе »

Што треба да научиме од претходната бегалска криза во справувањето со сегашната?

На тема социјалните услуги и миграцијата, но и кои се научените лекции од претходната бегалска криза ќе биде дискутирано денес (09. декември) во рамки на конференцијата „Миграции, услуги, интеграција“, што ќе се случува во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје. Настанот е завршно случување после едногодишното истражување „Социјалните услуги и миграцијата: …

Повеќе »

Audi A5 и Q2 со највисоки оценки на најстрогиот европски тест за безбедност на возилата

Новите модели на Audi, A5 и Q2, добија највисоки оценки од Европската програма за проценка на нови автомобили (Euro NCAP) и со тоа ја потврдија нивната позиција меѓу најбезбедните возила на пазарот. Признанието се однесува на безбедноста на возрасните, децата и на пешаците, а една од главните причини за одличниот …

Повеќе »