ЕКОНОМИЈА

Добри резултати на германската економија

Германската економија се чини дека ja надмина најтешката фаза на кризата по падот во последниот квартал на 2012 година, се наведува во месечниот извештај на германското Министерство за економија, пренесуваат од Франс прес. “Перспективите се пројаснуваат постепено за германската економија. Првите индикатори покажуваат евентуално излегување од фазатата на слабост “, …

Повеќе »

Пензиите на грчките пратеници се намалени за над 60% од 2010 година досега

Пензиите на грчките пратеници се намалени за над 60% од 2010 година досега, како што се намалени и сите други пензии во државната администрација, согласно мерките за штедење, соопшти весникот “Нафтемборики”. Тоа значи дека ако во декември 2009 година пратеник во Грција добивал 3 660 евра, во февруари оваа година …

Повеќе »

Франција ги собира на седница шефовите на месната индустрија

Француските државни претставници одговорни за земјоделство и храна, ќе одржат кризни преговори со клучни претставници на месната гранка, со оглед на експанзијата на скандалот со коњско месо, соопшти BBC. 7 француски синџири на супермаркети – Auchan, Casino, Carrefour, Cora, Monoprix, Grand Jury и Picard – продавале замрзнато  месо, претставувано како …

Повеќе »

Водечките светски економии ќе продолжат да се забавуваат во следните месеци

Големите светски економии веројатно ќе продолжат да се забавуваат во текот на следните месеци, и има малку знаци дека претстои обновување на растот, соопштуваат од Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), пренесува од The Wall Street Journal. Водечкиот индикатор за економската активност во 34 од развиените земји-членки на организацијата …

Повеќе »

Франција ќе продолжи да тврди дека вредноста на еврото е премногу висока

Франција ќе продолжи да тврди дека вредноста на еврото е премногу висока, што може да го загрози заздравувањето на европската економија, изјави францускиот министер Пјер Московиси. Московиси, кој планира да подигне на ова прашање состаноците на министрите за финансии на еврозоната и на Групата 20 (Г-20) најразвиени земји и економиите …

Повеќе »

Вестервале: Германија ќе се фокусира на трговијата со Југоисточна Азија

Германија планира да ја стимулира економијата преку слободна трговија со земјите од Југоисточна Азија, изјави за Bloomberg германскиот министер за надворешни работи Гидо Вестервале, кој е во посета на Сингапур. “Има стратешки и политички консензус во германската влада да развиеме соработката со овие нови центри на економска моќ во југоисточна …

Повеќе »

Канада ќе ги запира центите

Канада реши да ги намали своите трошоци, со што ќе ги запре од оптек најмалите монети – канадскиот цент, објави “Фокс њуз”. Причина за тоа е фактот дека трошоците за негово производство ја надминуваат неговата вредност. САД се борат со истиот проблем во последните децении, но таква одлука сеуште не …

Повеќе »

Кина со рекордно ископување злато во 2012 година

Волуменот на ископаното злато во Кина минатата година достигна рекордни 403,05 тони, што е за 11,66% повеќе во однос на 2011 година, покажуваат податоците на China Gold Association, цитирани од ИТАР-ТАСС. Во последните 6 години Кина продолжува да го држи водството по екстракција на злато во светот. Земјата зазеде прво …

Повеќе »

Обем на стоковната размена со странство

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-декември 2012 година, изнесува 4 001 857 илјади САД долари, а на увозот 6 510 922 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 61.5%. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-декември …

Повеќе »