ЕКОНОМИЈА

Националната банка на Грција објави поголеми загуби од првичните прогнози

Финансиските извештаи на Нациналната банка на Грција (НБГ) во последниот квартал на минатата година и целата 2015 година покажуваат дека нејзините загуби во периодот октомври-декември се зголемени повеќе отколку што се очекуваше претходно. Загубите на вториот по големина кредитор во земјата достигна 889 милиони евра, при загуба од 195 милиони …

Повеќе »

Економијата, која се распадна со 20% минатата година

Макао е регионот со посебен статус, кој се наоѓа на територијата на Кина, и e сериозно погоден од проблемите во останатите азиатски земји. Така индустријата, која е движечка сила за економијата на регионот – казината, забележа пад од 20%. Основна причина за падот во секторот беше доцнењето на втората по …

Повеќе »

Fitch го намали рејтингот на Финска

Меfународната агенција Fitch го намали рејтингот на Финска. Од “ААА”, тој беше намален за еден поен на “АА +”, а причините се слаба прогноза за економски раст и недостаток на динамика кај јавните долгови. Прогнозата на рејтингот на земјата е “стабилна”. Од агенцијата очекуваат 1% економски раст за 2016. Така …

Повеќе »

ЦИА бара библиотекар со годишна плата од $ 100 000

Во моментов државната американска разузнавачка агенција бара библиотекар. Предложената плата за оваа позиција е помеѓу 50 864 долари и 118 069 долари годишно. Тоа е над типичниот приход за едно американско семејство. Платата не е далеку од износот што го добиваат некои разузнавачки позиции, соопшти CNN. Освен тоа библиотекарите имаат …

Повеќе »

Минеко рудниците планираат проширување на бизнисот

Британската компанија Минеко Лимитед, член на Минеко Групата, која претставува еден од најголемите инвеститори во регионот во областа на рударството и енергетиката, и покрај глобалната криза на пазарот на обоени метали и рударскиот сектор, преку рудниците со кои управува оствари одлични деловни резултати во 2015 година. Воедно најавено е од …

Повеќе »

20-те земји во Европа, каде што луѓето имаат најголеми долгови

Во услови на модерната економија е речиси невозможно да си возрасен и да немаш барем еден кредит на твое име. Дали заем за ново живеалиште или телефон на отплата, обврските кон банкитe и финансискитe институции се дел од модерниот живот. Во својата студија европската статистичка служба Евростат го покажува односот …

Повеќе »

Производството кај капиталните производи бележи пораст од 29.8%

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во јануари 2016 година, во однос на јануари 2015 година, изнесува 108.0. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во јануари 2016 година, во однос на јануари 2015 година, бележи опаѓање од 2.7%, во …

Повеќе »

Нова турска инвестиција во општина Илинден

Денеска е поставен камен-темелник за изградба на откупно дистрибутивен центар за земјоделски раноградинарски производи.Станува збор за турската компанија Атајмач која инвестира во општината Илинден. За таа намена инвеститорот откупи од општината земјиште со површина од 87 илјади м2, во индустриската зона Илинден. “Чест ми е што денес можам да најавам …

Повеќе »

Mикропретпријатијата со помалку од 10 вработени, преовладуваат во Македонија со цели 90.7%

Според дефинитивните податоци на Државниот завод за статистика, во 2014 година, во рамките на структурните деловни статистики се анализирани 53749 деловни субјекти со 353 312 вработени лица, во кои е остварен вкупен промет од 1 012 301 милиони денари и e создадена додадена вредност од 213 205 милиони денари. Секторот …

Повеќе »