ЕКОНОМИЈА

Светската трговија со раст од 3.3%

Светската трговска организација (СТО) очекува растот на светската трговија да остане ист оваа година поради кризата со суверените долгови во Европа, но прогнозира обновување на показателите во 2014 година. Според аналитичарите на СТО индикаторите за светската трговија, намалена е оценката за раст на светската трговија до 3,3% во 2013 година …

Повеќе »

Доларот попушти во однос на јенот и еврото

Доларот отстапи од речиси 4-годишен врв против јенот во вторникот, откако инвеститорите прибраа дел од профитот, реализиран по драстичното поевтинување на јенот. Тенденцијаta за слабеење на јапонската валута се уште постои, откако Јапонската централна банка започна невиден план на агресивна монетарна политика.

Повеќе »

Националната банка на Грција и Eуробанк ќе бидат национализирани одделно

Грција го замрзна спојувањето на Националната банка на Грција (NBG) и “Еуробанк”, како резултат на што требаше да се создаде најголемата банка во земјата. Тие ќе бидат национализирани поединечно. Обединувањето на NBG и “Еуробанк”, за кое банките го објавија во октомври 2012, ќе биде замрзнато и наскоро Грчкиот фонд за …

Повеќе »

Земјите со највисока стапка на невработеност во светот

Во Северна Кореја тврдат дека имаат 0% невработеност. Во Европската Унија просекот за ЕУ 10.2%. Во САД невработеноста е 7,5%. Погледнете кои се 10-те земји со највисока стапка на невработеност во светот:

Повеќе »

Москва ќе даде $500 милиони заем на Србија

Москва предложила на Белград заем од 500 милиони долари, соопшти српскиот весник “Блиц”. Медиумот го цитираше српскиот министер за финансии Млаѓан Динкиќ, според кого трансакцијата е поволна за земјата и може да биде потпишана уште следната недела. Белград е во особено тешка финансиска состојба и има итна потреба од кредит, …

Повеќе »

Рецесијата во еврозоната се продлабочува

Рецесијата во еврозоната се продлабочува, покажуваат податоците, пренесува BBC. Германската економија се забави “во близина на стагнација” во март, додека француската го постигна најголемиот пад во изминатите четири години. Економистите од истражувачкиот институт во Лондон Markit подготвуваат т.н. PMI индекс на еврозоната (Purchasing Managers ‘Index) врз основа на анкета меѓу …

Повеќе »

Инфлацијата во еврозоната се намали на 1,7% во март

Годишната инфлација во еврозоната – 17 члена монетарен блок, со користење на валутата евра, се намалила до 1,7% во март, покажуваат Експрес податоците на европската статистичка служба Еуростат. Доцнењето сепак е помалку од првичните предвидувања на економистите. Просечната прогноза на 44 аналитичари во анкетата на Bloomberg беше за инфлација од …

Повеќе »

Египет и ММФ во преговори за кредит од 4,8 милијарди долари

Официјални претставници на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) се наоѓаат во Каиро и влегле во преговори со египетската влада, пренесува “Би-Би-Си”. Дискусиите имаат за цел давање на заем во износ од 4,8 милијарди долари, од страна на меѓународната институција. Египет има потреба од пари, за да ја стабилизира и подобри својата …

Повеќе »

Трговијата во Кина го намалува растот

GOME и Li Ning, две од најголемите брендови трговци во земјата пријавиле пад на продажбата и загуби на пазарот, кој се чини дека се проширува. Променливите навики на потрошувачите ја направија конкуренцијата свирепа, а профитот тежок. Отворањето на нови продавници, за да се задоволи корисничкото пребарување изгледа очигледна стратегија. GOME …

Повеќе »