ЕКОНОМИЈА

Велика Британија се фали со најниска невработеност во последните 5 години

Невработеноста во Велика Британија го достигна најниското ниво овие пет години, што сепак не значи дека кризата е останата во минатото. Работните места се намалени на 6,8 %, пренесе БНР . Луѓето без работа на Островот се со 133 илјади помалку, покажуваат последните податоци на Националниот институт за статистика во …

Повеќе »

Словенија рекордер по државен долг, Македонија и Црна Гора најмалку должат

Вкупниот износ на државните долгови на земјите од поранешна Југославија достигнале фантастични 90 милијарди евра. Апсолутен рекордер засега е Словенија, а најмалку има Црна Гора, пренесува црногорскиот информативен сајт КДМ, истакнувајќи дека поранешните браќа останале униформа во навика да живеат на вересија, иако веќе нема “братство и единство”. Збирот на …

Повеќе »

Полска станува „економско чудо“

Полска доживува подем, и нема таков во цела Европа. Работи дури да стане “економско чудо”. Иако украинската криза ја откри слабата точка на полската економија, експертите и предвидуваат нов “златен век”, коментира “Дојче Веле”. Пред 10 години, кога Полска стана дел од ЕУ, многумина ја сметаа за проблем, најмногу поради …

Повеќе »

Полјаците не го сакаат еврото

Мнозинството Полјаци се против воведувањето на единствената европска валута – еврото , во земјата. Ова го покажуваат резултатите од анкетата на институтот GfK Polonia. Според истражувањето, речиси три четвртини од полските граѓани (74 % ) се противат на прифаќањето на еврото и откажувањето од националната валута – злоти. Од испитаниците …

Повеќе »

Кина може да стане најголема светска економија оваа година

Кинеската економија напредува побрзо од САД, и оваа година може да ја претекне и да стане најголема економија во светот. Тоа го покажува извештајот на International Comparison Program кон Светската банка. Економистите очекуваа Кина да стане најголема економија во светот дури во 2019. Причина за промената сега e новата оценка, …

Повеќе »

Рецесијата изеде 100 000 работни места во Хрватска

Кризата тешко се одрази на Хрватска. Поради неа беа затворени 100 000 работни места и беше проголтан цел еден државен буџет. Тоа го изјави заменик – министерот за финансии на Хрватска Борис Лалова. Лаловац соопшти дека владините мерки предвидуваат данок на каматите од штедните влогови. Лаловац појасни дека ќе има …

Повеќе »

Оваа година Грција ќе забележи рекорден број на туристи

Туроператорите во Грција се задоволни од приливот на туристи за Велигден, бидејќи податоците покажуваат дека повеќето хотелски комплекси во земјата се преполни, пишува весникот ” Катимерини”. За Велигден резервациите се зголемија во споредба со минатата година. Островот Крф се наведува како најпопуларна дестинација за празникот, каде вработувањето на хотелите достигна …

Повеќе »

Регионалната невработеност во ЕУ варира помеѓу 2.6 и 36.3 %

Највисоките вредности се во пет шпански региони, а најниските во три германски и два австриски. Ова го покажуваат податоците на европската статистичка служба Еуростат за 2013 година. Бројките покажуваат дека просечното ниво на невработеност по региони во ЕУ е 10.8 %. Во 49 региони показателот е 5,4% или помалку, и …

Повеќе »

Кинеската економија достигна најснико ниво на раст во последните 18 месеци!

Економијата на Кина го достигна најниското ниво на раст во последните 18 месеци во првиот квартал на 2014 година. Ова го покажуваат последните официјални податоци, пренесе “Ројтерс”. За периодот јануари -март економијата на земјата се зголемила со 7,4 % во однос на минатата година. Иако ги надмина прогнозите на ” …

Повеќе »