ЕКОНОМИЈА

Бугарија со најголем раст во индустријата во ЕУ

Обемот на индустриското производство во Бугарија во јануари 2013 година се зголемил за 8% на годишно ниво. Ова го покажуваат податоците на европската статистичка служба Еуростат. Со овој резултат Бугарија го дели првото место со Литванија за најдобар показател во Европската унија (ЕУ). Во декември 2012 година, обемот на индустријата …

Повеќе »

Најниска инфлација во Унгарија во последните 7 години

Унгарската инфлација го достигна најниското ниво во последните седум години – 2,8% за февруари 2013година од 3,7% во јануари 2013 година, покажуваат официјалните податоци на властите во Будимпешта. Падот се должи на 10-процентното поевтинување на гасот и електричната енергија по наредба на владата. Во јануари потрошувачките цени се намалија за …

Повеќе »

Светските цени на храната

Светските цени на храната останале стабилни во февруари, задржувајќи го нивото од јануари, според месечниот индекс на Организацијата на ОН за храна и земјоделство (ФАО). Индексот на ФАО, кој го мери месечното движење на цената на кошницата составена од житни и маслодајни култури, млечни производи, месо и шеќер, во просек …

Повеќе »

Доларот напредува по оптимистичките економски податоци во САД

Во петокот пазарите го насочија своето внимание кон месечните податоци за невработеноста и на земјоделското вработување во САД. Пред да излезат податоците се движеа околу 1.3110 $, од каде поминува 100-дневната просечна вредност. На крајот на денот пазарот затвори во 1,2997$. Се очекуваше земјоделскиот сектор да достигне 163 000 лица, …

Повеќе »

Нема извоз за јагнето во Грција

Нема откуп на македонското јагне на грчкиот пазар. Штипските сточари велат дека заради кризата грците немаат интерес за купување јагнешко месо. Сточарите велат дека веќе се на крајна издржливоста, поради високата цена на сточната… Нема откуп на македонското јагне на грчкиот пазар. Штипските сточари велат дека заради кризата грците немаат …

Повеќе »

Во Грција 1,3 милиони лица се невработени

Според податоците на грчката статистичка агенција Елстат во декември 2012 година невработеноста во Грција била 26,4% во споредба со 26,6% во ноември месец. За последните пет години бројот на невработените во земјата се зголемил за 930 566 луѓе. Според податоците на Елстат за целата 2012 година невработеноста во Грција беше …

Повеќе »

Ван Ромпуј остро го критикува недостатокот на подобрувањето во единствениот пазар

Претседателот на Европскиот совет Херман ван Ромпуј упати остри критики против неуспешниот обид на Европската унија да заврши со единствениот пазар, пренесе “Франс прес”. Во писмото до лидерите седум дена пред дводневната средба на врвот во Брисел, Ван Ромпуј рече дека рокот до крајот на 2012 година за значително подобрување …

Повеќе »

Трговскиот дефицит во САД мина 44 милијарди долари

До 44.4 милијарди долари скокна трговскиот дефицит на САД во јануари, откако во декември беше опаднат, покажуваат податоците на властите во Вашингтон. Од 38.1 милијарди долари во декември во моментов дефицитот се качил на повеќе од 6 милијарди долари, објави американското Министерството за трговија.

Повеќе »

Франција бара нови мерки за заштеда на 5 милијарди евра од буџетот за 2014 година

Треба да определиме нови мерки за штедење во вкупна вредност од 5 милијарди евра во државниот буџет за 2014 година, посочи Еро. “Овие заштеди ќе ни овозможат да ja гарантираме реконструкцијата на државните финансии и ќе обезбедиме финансирање на веќе договорени мерки за зголемување на конкурентноста, справување со невработеноста и …

Повеќе »