ЕКОНОМИЈА

Доларот напредува по оптимистичките економски податоци во САД

Во петокот пазарите го насочија своето внимание кон месечните податоци за невработеноста и на земјоделското вработување во САД. Пред да излезат податоците се движеа околу 1.3110 $, од каде поминува 100-дневната просечна вредност. На крајот на денот пазарот затвори во 1,2997$. Се очекуваше земјоделскиот сектор да достигне 163 000 лица, …

Повеќе »

Нема извоз за јагнето во Грција

Нема откуп на македонското јагне на грчкиот пазар. Штипските сточари велат дека заради кризата грците немаат интерес за купување јагнешко месо. Сточарите велат дека веќе се на крајна издржливоста, поради високата цена на сточната… Нема откуп на македонското јагне на грчкиот пазар. Штипските сточари велат дека заради кризата грците немаат …

Повеќе »

Во Грција 1,3 милиони лица се невработени

Според податоците на грчката статистичка агенција Елстат во декември 2012 година невработеноста во Грција била 26,4% во споредба со 26,6% во ноември месец. За последните пет години бројот на невработените во земјата се зголемил за 930 566 луѓе. Според податоците на Елстат за целата 2012 година невработеноста во Грција беше …

Повеќе »

Ван Ромпуј остро го критикува недостатокот на подобрувањето во единствениот пазар

Претседателот на Европскиот совет Херман ван Ромпуј упати остри критики против неуспешниот обид на Европската унија да заврши со единствениот пазар, пренесе “Франс прес”. Во писмото до лидерите седум дена пред дводневната средба на врвот во Брисел, Ван Ромпуј рече дека рокот до крајот на 2012 година за значително подобрување …

Повеќе »

Трговскиот дефицит во САД мина 44 милијарди долари

До 44.4 милијарди долари скокна трговскиот дефицит на САД во јануари, откако во декември беше опаднат, покажуваат податоците на властите во Вашингтон. Од 38.1 милијарди долари во декември во моментов дефицитот се качил на повеќе од 6 милијарди долари, објави американското Министерството за трговија.

Повеќе »

Франција бара нови мерки за заштеда на 5 милијарди евра од буџетот за 2014 година

Треба да определиме нови мерки за штедење во вкупна вредност од 5 милијарди евра во државниот буџет за 2014 година, посочи Еро. “Овие заштеди ќе ни овозможат да ja гарантираме реконструкцијата на државните финансии и ќе обезбедиме финансирање на веќе договорени мерки за зголемување на конкурентноста, справување со невработеноста и …

Повеќе »

Невработеноста во Чешка достигна 8,1%

До 8,1% достигна невработеноста во Чешка во февруари 2013 година, откако во јануари беше 8%, покажуваат официјалните податоци на властите во Прага. Бројот на граѓаните кои бараат активно работа во европската членка се зголемила на 593 683 во февруари, објави Министерството за труд и социјална политика.

Повеќе »

Најскапите хотели се во Монте Карло, а најевтините во Пном Пен

Најскапите хотелски соби во светот во 2012 година биле во Монте Карло, а најниските во Пном Пен во Камбоџа, покажуваат податоците на страницата Hotels.com. Во деветтото издание на годишниот рејтинг на сајтот Индекс, цените на хотелите Монте Карло се поставени на прво место меѓу дестинациите со највисоки просечни цени на …

Повеќе »

Како ќе се развиваат петте најголеми економии до 2020 година

Три од петте најголеми економии во светот ќе бидат во развој до 2020 година и ќе сочинуваат 30.4% од светскиот БДП по паритет на куповната моќ, според Euromonitor International. Русија се очекува да ја надмине Германија, како петта најголема економија во 2016 година. Овие промени ќе влијаат на светските политички …

Повеќе »