ЕКОНОМИЈА

Финансиската стабилност и натаму ќе се зајакнува

Одржувањето на финансиската стабилност на земјата е приоритет. Финансиските регулатори постојано работат на унапредување на анализите и на следењето на системските ризици, согласно со највисоките меѓународни стандарди. Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, министерката за финансии, Нина Ангеловска, претседателката на Комисијата за хартии од вредност, Нора Алити, претседателот на Советот …

Повеќе »

Зголемен индексот на индустриското производство

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во август 2019 година, во однос на август 2018 година, изнесува 109.8. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во август 2019 година, во однос на август 2018 година, бележи опаѓање од 1.4 %, во секторот Преработувачка …

Повеќе »

Производството на Халал е можност за подобрување на економските односи на БиХ со Саудиска Арабија и Турција

Панел-дискусијата „Визија за развој на халалскиот пазар на БиХ и Саудиска Арабија“, што се одржа во рамките на вториот ден на Меѓународниот саем за халалската индустрија Сараево Халал саем (SHF) 2019, собра бизнисмени од БиХ и Саудиска Арабија кои разговараа за можностите за зајакнување на соработката меѓу двете земји во …

Повеќе »

Претседателот Пендаровски го прими директорот на Канцеларијата на Светска банка, Марко Мантованели

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, денеска го прими Марко Мантованели, директор на Канцеларијата на Светска банка за Северна Македонија и Косово, во рамките на регионот на Европа и Централна Азија. На средбата беа разменети мислења за севкупните економски состојби во Северна Македонија и беше изразено задоволство од воспоставениот партнерски …

Повеќе »

Шекеринска од „Europa Connectivity Forum” во Брисел: Храбрите политички потези и домашните реформи водат до НАТО и ЕУ  

Влијанието на храбрите политички одлуки врз големите, сеизмички промени во општествата, како и поврзаноста на нашата држава и регионот со Европа и Евроазија беа темите на кои се осврна министерката за одбрана, Радмила Шекеринска на денешниот панел насловен „Геополитиката на поврзаноста”, како дел од „Europa Connectivity Forum” во Брисел. „Политичките …

Повеќе »

На денешен ден пред 24 години нашата држава стана членка во Советот на Европа

Советот на Европа е основан на 4 мај 1949 година со Уставот за Совет на Европа во Лондон, со мисија да го развива и помага ширењето во Европа на демократски принципи основани на Европската конвенција за правата на човекот и други нормативни текстои за заштита на индивидуите. Cоветот на Европа …

Повеќе »

Одржана редовна седница на Советот на Народната банка

Советот на Народната банка денес одржа редовна седница на која ги разгледа најновите макроекономски показатели. Притоа беше утврдено дека овие информации, коишто редовно се разгледуваат на седниците на Советот, и овојпат упатуваат на здрави економски фундаменти и отсуство на нерамнотежи во економијата. Според најновите показатели за економската активност, таа расте …

Повеќе »

Одржана 34. сесија на Клубот на истражувачите

На 20 септември 2019 година во Народната банка се одржа 34. сесија на Клубот на истражувачите, на која по поздравното обраќање на гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска беа презентирани истражувачките трудови „Детерминанти на (не)активноста на жените на пазарот на труд во Западен Балкан: Компаративен преглед на медитерански земји со земји од Југоисточна …

Повеќе »

Одржана 34. сесија на Клубот на истражувачите

На 20 септември 2019 година во Народната банка се одржа 34. сесија на Клубот на истражувачите, на која по поздравното обраќање на гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска беа презентирани истражувачките трудови „Детерминанти на (не)активноста на жените на пазарот на труд во Западен Балкан: Компаративен преглед на медитерански земји со земји од Југоисточна …

Повеќе »