ЕКОНОМИЈА

Трговскиот дефицит во САД мина 44 милијарди долари

До 44.4 милијарди долари скокна трговскиот дефицит на САД во јануари, откако во декември беше опаднат, покажуваат податоците на властите во Вашингтон. Од 38.1 милијарди долари во декември во моментов дефицитот се качил на повеќе од 6 милијарди долари, објави американското Министерството за трговија.

Повеќе »

Франција бара нови мерки за заштеда на 5 милијарди евра од буџетот за 2014 година

Треба да определиме нови мерки за штедење во вкупна вредност од 5 милијарди евра во државниот буџет за 2014 година, посочи Еро. “Овие заштеди ќе ни овозможат да ja гарантираме реконструкцијата на државните финансии и ќе обезбедиме финансирање на веќе договорени мерки за зголемување на конкурентноста, справување со невработеноста и …

Повеќе »

Невработеноста во Чешка достигна 8,1%

До 8,1% достигна невработеноста во Чешка во февруари 2013 година, откако во јануари беше 8%, покажуваат официјалните податоци на властите во Прага. Бројот на граѓаните кои бараат активно работа во европската членка се зголемила на 593 683 во февруари, објави Министерството за труд и социјална политика.

Повеќе »

Најскапите хотели се во Монте Карло, а најевтините во Пном Пен

Најскапите хотелски соби во светот во 2012 година биле во Монте Карло, а најниските во Пном Пен во Камбоџа, покажуваат податоците на страницата Hotels.com. Во деветтото издание на годишниот рејтинг на сајтот Индекс, цените на хотелите Монте Карло се поставени на прво место меѓу дестинациите со највисоки просечни цени на …

Повеќе »

Како ќе се развиваат петте најголеми економии до 2020 година

Три од петте најголеми економии во светот ќе бидат во развој до 2020 година и ќе сочинуваат 30.4% од светскиот БДП по паритет на куповната моќ, според Euromonitor International. Русија се очекува да ја надмине Германија, како петта најголема економија во 2016 година. Овие промени ќе влијаат на светските политички …

Повеќе »

Летонија со најголем раст во БДП

Летонија е државата со најголем раст на бруто домашниот производ во четвртиот квартал од минатата година. Во однос на претходните три месеци зголемувањето е со 1,3 проценти, а во споредба со една година претходно од 5,7%. Генерално бруто домашниот производ на ЕУ се намалува во текот на наведениот период во …

Повеќе »

ФЕД: Економијата на САД се развива умерено

Американската економија се развива со умерено темпо, иако бавно, се вели во извештајот на Федералните резерви на САД (ФЕД). Анализата на ФЕД, вршител на улогата на централна банка на САД, опфаќа податоци од првите два месеци од оваа година – јануари и февруари. За тоа време стапките на економски раст …

Повеќе »

900 илјади места во IT секторот на Германија

Во контекст на поволната економска конјуктура во Германија оваа година бројот на работните места во информатичката и комуникациската технологија во Германија за прв пат ќе надмине 900 000 и се очекува новите позиции да бидат 12 000. Ова го покажуваат податоците на Федералниот институт за информатичка технологија, телекомуникации и нови …

Повеќе »

Цените и невработеноста во Јапонија одат по долна линија

Потрошувачките цени во Јапонија се намалени за 0,2% во јануари на годишна основа за трет последователен месец, со што хроничната дефлација продолжува додека ситуацијата со вработувањето не се подобрува, пренесоа светските агенции. Јапонскиот премиер Шиндзо Абе ја презеде премиерската функција во декември минатата година и вети дека ќе се бори …

Повеќе »