ЕКОНОМИЈА

Оглас: WINNER – Viena Insurance Group

Компанијата WINNER – Viena Insurance Group распишува оглас за работно место Агент за осигурување. WINNER – Viena Insurance Group е компанија која се карактеризира со динамичен раст и развој, при што има потреба од нови вработувања. Доколку сметате дека можете да одговорите на предизвикот, пријавете се и започнете ја својата …

Повеќе »

Светска банка: идат катаклизми

Претседателот на Светската банка (СБ) Џим Јонг Ким предупредува за претстојноте глобалното затоплување од 4 степени во 2060 година и катаклизмите, кои ќе ги удрат во посиромашните земји. Во воведот на извештајот на Светската банка Џим Јонг Ким предупредува: “Овој свет ќе биде толку различен од денешниот во кој живееме, …

Повеќе »

Што се случува со Facebook?

Типично еден корисник на Facebook има 100 пријатели и веројатно е фан на уште толку страници. Ова го става сериозниот проблем како да се одбрани од содржините што навистина го возбудуваат. Кога фановите на една страница не покажуваат никаква активност во однос на нејзината содржина за подолг временски период, тогаш …

Повеќе »

Германската бизнис доверба во ноември предизвика покачување на еврото!

Индексот на бизнис довербата на Минхенскиот институт IFO се покачи до 101.4 поени, во споредба со нивото од 100 поени во октомври. Ова е негово прво зголемување од осум месеци наваму, додека економистите предвидуваа пад до 99.5 поени. Од своја страна, француската бизнис доверба исто така се покачила овој месец …

Повеќе »

Најдобрите места во кои човек може да се роди!

Најдобро место во кое човек може да се роди е Швајцарија. Тоа го покажа рејтингот на “Economist intelligence unit” за земјите во кои е најдобро да се родиш во 2013 година. Во листата се вклучени вкупно 80 држави. Распоредот е изготвен врз основа на 11 критериуми, меѓу кои БДП, животен …

Повеќе »

До што ќе доведе “фискалниот јаз” во САД?

На крајот на оваа година политичарите во САД се соочуваат со краен рок да усвојат нова финансиска рамка од која во голема мера зависи и глобалното економско заздравување, пишува BBC. Заканата од т.н. “фискална јаз” е на хоризонтот од две години, но откако помина возбудата околу претседателските избори, стана главна …

Повеќе »

Најдарежливи земји во светот

Покрај поделбата на најбогати и најсиромашни земји според БДП, интересна е поделбата на тоа кои земји се најдарежливи во светот. Оваа поделба е од големо значење поради тоа што многу земји од сиромашниот свет всушност во голема мера зависат од помошта на земјите од богатиот свет.

Повеќе »

Груевски вели дека спомениците донеле раст во туризмот за 20%?

Премиерот груевски во врска спомениците кои се градат во Скопје вели дека откако почнаа овие градби, растот на туризмот изнесува околу 20%. Јас верувам, вели Груевски дека сите овие инвестиции ќе се вратат на некој начин. Груевски изјавата ја дал за странските медиуми при неодамнешната посета на Будимпешта а ја …

Повеќе »