ЕКОНОМИЈА

Обем на стоковната размена со странство

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари-декември 2012 година, изнесува 4 001 857 илјади САД долари, а на увозот 6 510 922 илјади САД долари. Покриеноста на увозот со извоз е 61.5%. Трговскиот дефицит, во периодот јануари-декември …

Повеќе »

Стопанството не очекува економски раст до јули

Бизнисмените не очекуваат раст на економијата во првите 6 месеци годинава. Континуираниот пад на производството и состојбата кај најголемите трговски партнери не влева оптимизам кај нив. Заздравување очекуваат во втората половина од годинава, кое најмногу ќе биде резултат на реализацијата на најавените инвестиции и подобрување на перформансите во индустријата. „Остварливоста …

Повеќе »

Македонија е лидер во регионот по пораст на патниците во авионскиот превоз!

Според извештајот на Еуростат Македонија е регионален лидер во порастот на бројот на патници во авионскиот сообраќај. Имено бројот на патници во земјава во  2012 е зголемен за дури 19% во однос на претходната 2011 година. Во однос пак на сите европски земји Македонија е на високото 3 место веднаш …

Повеќе »

Балканот: Најдобрите бизнис престолнини

Во листата од различни причини не се вклучени Анкара (која не е во Европа) и Атина, како и метрополите како Приштина, Подгорица и Сараево. Белград произведува поголем бруто домашен производ од Скопје. Поради повисоките економски показатели, Хрватска и Словенија не присуствуваат во повеќето деловни извештаи за земјите од Балканскиот полуостров, …

Повеќе »

Сериозен раст на Мексико

Мексико, втората по големина економија во Латинска Америка, се зголеми за 4% во 2012 година во однос на претходната година, објави Министерството за финансии. Бруто домашниот производ на Мексико се зголемил за 3,6% само во четвртиот квартал. Владата ќе ги објави конечните статистички податоци за раст на националната економија на …

Повеќе »

“Urban mining” тајното оружје на економскиот раст на Азиските економии

Темата е-отпад и рециклирање не е нова или непозната тема на порталот Енергетска Ефикасност. За тоа дека е-отпадот содржи голем број на опасни елементи е познато и веќе е пишувано. За благородните материјали кои ги има во е-отпадот и за рециклирањето на истиот е интегрален дел од речиси секој текст …

Повеќе »

Германија: Бизнис довербата оди по горна линија

Германската бизнис доверба забележа зголемување за третиот последователен месец во јануари со скокање до 104,2 поени во однос на 102,4 поени во декември, соопшти минхенскиот институт за економски истражувања Ифо (Ifo). Економијата на Германија веќе покажува знаци на заздравување, откако се намалила во текот на последното тримесечје на 2012 година, …

Повеќе »

Зимбабве остана со 217 долари

“Откако минатата недела ги плативме платите на државните службеници, во државната каса останаа само 217 долари”, изјавил Битие пред новинарите во главниот град Хараре, велејќи дека некои од нив имаат повеќе пари во банкарските сметки на државата. “Државните финансии се парализирани во моментот. Не успеваме да ги исполниме своите цели.” …

Повеќе »

2013 година ќе биде уште потешка за шпанската економија

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) даде прогноза за економијата на Шпанија за 2013 година. Од Фондот предвидуваат дека во тековната година рецесијата ќе биде подлабока во споредба со 2012 година, објави весникот “Ел Паис”. ММФ објави дека очекува БДП на Шпанија да се намали за 1,5% во 2013 година. Есенската прогноза …

Повеќе »