ЕКОНОМИЈА

Будва, Совет на Јадранско-Јонската Иницијатива: Република Северна Македонија добива директен пристап до фондовите на ЕУ

Заменик министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Андреј Жерновски, учествуваше на Советот на министри за надворешни работи на земјите-учеснички на Јадранско-Јонската Иницијатива и на Четвртиот Форум на ЕУ Стратегијата за Јадранско-Јонскиот Регион-ЕУСАИР во Будва, на 8 мај 2019 година. Зачленување во Јадранско-Јонската иницијатива и понатамошното приклучување во ЕУ …

Повеќе »

Премиерот Заев од Генералното Собрание на ЕБОР: Северна Македонија нуди одлични услови за нови инвестиции

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев заедно со министерот за финансии, Драган Тевдовски вчера учествуваа на отворањето на Генералното Собрание на ЕБОР во рамки на Годишните средби на банката, кои оваа година се одржуваат во Сараево, Босна и Херцеговина. Премиерот Заев присуствуваше на работен појадок со премиерите …

Повеќе »

Ристовски: Да отпочнеме масовна операција, секаде каде што ќе се свртите, на секоја продавница или канцеларија …

Ги повикувам сите Македонци по крв, по род и по самосвест да започнат, секој индивидуално, со следново: Сите називи на ваши фирми, невладини, разни приватни организации, институции, друштва да ја внесат придавката МАКЕДОНСКИ/ MACEDONIAN. Да отпочнеме масовна операција, секаде каде што ќе се свртите, на секоја продавница или канцеларија да …

Повеќе »

Индексот на трошоците на животот во април 2019 година, во споредба со април 2018 година, бележи пораст од 1.9 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на трошоците на животот во април 2019 година, во однос на претходниот месец, изнесува 100.8, а индексот на цените на мало 101.2. Пораст на индексот на трошоците на животот во април 2019 година, во споредба со претходниот месец, е забележан кај свежото …

Повеќе »

Премиерот Заев: Нашиот народ ја има волјата и ја следи мисијата на Мајка Тереза и тоа го потврдивме и на овој настан

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев вчера одржа прес¬-конференција за домашните и странските медиуми по повод апостолската посета на Папата Франциск на нашата земја. Изјавата на премиерот Заев во ова соопштение ви ја пренесуваме во целост: Нашата убава земја Република Северна Македонија денеска е уште еднаш во …

Повеќе »

Цените на угостителските услуги во април 2019 година, во споредба со март 2019 година, останаа на исто ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во април 2019 година, во споредба со март 2019 година, остана на исто ниво. Индексот на цените на угостителските услуги во април 2019 година, во однос на истиот месец од претходната година, е зголемен за 1.2 %. …

Повеќе »

Делегацијата од ЕБОР упати честитки по повод изборот на новиот претседател на државата, Стево Пендаровски

Премиерот Зоран Заев, придружуван од министерот за финансии Драган Тевдовски, вчера, се сретна со претседателот на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), Сума Чакрабарти, кој е во посета на Северна Македонија во рамки на регионалната посета на Западен Балкан, пред Годишното собрание на ЕБОР што ќе се одржи од …

Повеќе »

Извозот на стоки од Република Северна Македонија бележи пораст од 16.7% во однос на истиот период лани

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – март 2019 година, изнесува 94 088 633 илјади денари и бележи пораст од 16.7% во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот …

Повеќе »

Премиерот Зоран Заев ќе учествува на годишната средба на ЕБОР во Сараево со останатите лидери од Западен Балкан

Редовната средба на Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) годинава ќе се одржи во Сараево од 7 до 9 мај, а на неа ќе учествува и премиерот на Република Северна Македонија, Зоран Заев, заедно со сите останати лидери на земјите од Западен Балкан. Повеќе од 2.000 претставници на меѓународната …

Повеќе »