ЕКОНОМИЈА

Владата ветува намалување или укинување на царината за повеќе производи

Министерот за финансии Зоран Ставрески информираше дека Од први јануари наредната година Владата ги укинува или намалува царинските стапки за репроматеријали за резервни автомобилски делови, полиетиленски фолии, алатни машини, железнички товарни вагони и автобуси, како директна поддршка на пет стопански гранки. – Укинувањето на царинските стапки за тие стоки е …

Повеќе »

По Индиецот и бизнисмени од Египет ќе градат хотели?

Во земјава изминатата недела престојувале бизнисмени од Египет кои биле заинтересирани да инвестираат во македонскиот туристички бисер, Охрид, јави Канал 5. Сопствениците на луксузни хотели за почеток го испитувале теренот за вложувања во туризмот. – Еден дел од групата на присутни кои беа од Египет со кои се дружиме шест …

Повеќе »

Растот на Источна Европа станува заложник на Германија

Забавувањето на економијата на Германија поради должничката криза во еврозоната создава ризици за ранливите земји од Централна и Источна Европа. Причината за тоа е дека земјата е најголем трговски партнер на Чешка, Словачка, Полска, Словенија и други, коментира Катржина Ржентажевска, аналитичар во Erste Bank, за CNBC.

Повеќе »

До крајот на 2013 ќе имаме нови 6.000 вработувања?

До крајот на следната година во технолошко индустриските развојни зони ќе бидат отворени 6.000 работни места. Одличните резултати овозможија отворање на нови 1.720 работни места годинава, а во следните години тие резултати ќе се потврдат со дополнителни вработувања што се предвидени во сите фабрики што работат во зоните, а и …

Повеќе »

Европската Централна Банка и ММФ ја советуваат ЕУ за реформа, бидејќи кризата е далеку од нејзиниот крај

Крајот на кризата во ЕУ очигледно е далеку од реалноста, што значи дека членките на ЕУ мораат да ги консолидираат своите буџети и да формираат банкарска унија која ќе ја стабилизира економијата во Европа, изјавија вчера лидерите на ММФ и ЕЦП. Нагласувајќи ги проблемите на Унијата, податоците покажуваат дека германските …

Повеќе »

Проценители ќе добијат лиценци од Министерството за економија

Министерот за економија Ваљон Сарачини денеска свечено ќе ги додели лиценците на идните проценувачи, кои се услов за започнување со вршење на проценителска дејност. Лиценците ќе се доделат на проценители за трговски друштва, јавни претпријатија и други правни лица, машини и опрема, подвижни предмети и индустриска сопственост.

Повеќе »

Невработеноста во еврозоната скокна !

Невработеноста скокна во октомври – веќе е 11%. Невработеноста во еврозоната достигна рекордно ниво од 11,7% во октомври, покажуваат официјалните податоци на Евростат. Во ЕУ како целина невработеноста е 10,7%. На месечна основа растот на невработеноста и во еврозоната и во ЕУ е 0,1%. На годишно ниво во еврозоната е …

Повеќе »

Франција предлага министер на Еврозоната

Францускиот министер за финансии Пјер Московиси повика за создавање на министерска позиција, чиј ресор да биде еврозоната. На среднорочен план ќе треба да се предаде еврозоната во рацете на министерот, на кој на еден или друг начин да биде барање одговорност од граѓаните, изјави Московиси за време на симпозиумот во …

Повеќе »

Канадскиот БДП удри кочници

Канада е против светскиот данок на банките. Растот на канадската економија се забави до 0,6% на годишно ниво во третиот квартал, откако инвестициите и извозот се намалија воочливо, соопшти владата во Отава. Канадскиот БДП удри кочници. Растот му се намали од 1,7% на годишна основа во првите два квартали од …

Повеќе »