ЕКОНОМИЈА

Со алатка за отчетност до штедење на парите на граѓаните и домаќинско работење

Тргнувајќи од основниот принцип на отворена и транспарентна влада, и од принципот за јавност и пристап до информации од јавен карактер како основно право на граѓаните, Владата на Република Северна Македонија го објавува најновиот шест месечен извештај за трошоците на функционерите на актуелниот состав на владата. Целта на оваа алатка …

Повеќе »

Министерот за култура Исмаили оствари средба со бугарскиот амбасадор во нашата земја, Ангел Ангелов

Министерот за култура Хусни Исмаили денеска оствари работна средба со амбасадорот на Република Бугарија во Република Северна Македонија, Ангел Ангелов. Соговорниците констатираа дека културните врски меѓу двете соседни земји имаат традиционален карактер и се регулирани со Спогодбата за културна соработка меѓу Владите на двете земји од мај 2000 година и …

Повеќе »

Трендафилов: Најавена е уште една епизода од сапуницата „Јустиција и нејзините реформатори

„Најавена е уште една епизода од сапуницата „Јустиција и нејзините реформатори”. Имено, денеска „угледните членови” на уште поугледниот обвинителски Совет, рутинирано и професионално ќе ја одиграат својата добро позната улога на кастински чувари и заштитници, се разбира, сето тоа спакувано во пакетот – Согласно Уставот и Законите! За десет дена …

Повеќе »

Вицепремиерот Анѓушев во посета на Руен Инокс и Пејпер Мил во Кочани – Владата се радува на успехот на компаниите, тие се основата на одржлив економски раст

Заменик претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев, во рамките на активностите за презентација на измените и дополните на Законот за финансиска поддршка на инвестициите и Предлог законот за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување по основ на зголемување на плата, ги …

Повеќе »

Зголемен индексот на прометот во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата, вкупно, во јули 2019 година, во однос на јули 2018 година, изнесува 111.0. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во јули 2019 година, во однос на јули 2018 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија …

Повеќе »

Арсовска: Трговските агенди да се решаваат со преговори наместо со блокади

World Chambers Federation (WCF), единствениот Форум на стопански комори каде 20 претставници на глобално ниво раководат над 12.000 стопански комори во целиот свет, оваа година е на годишна средба во Москва, Русија. Нашето позиционирање за прв пат во раководството на World Chambers Federation WCF, меѓу 20 елитни претставници на комори од …

Повеќе »

Аргентина очекува годишна инфлација од 53 %

Инфлацијата на Аргентина се очекува да достигне 53 % во декември 2019 година, пред да падне на 34 проценти во 2020 година, соопшти Националниот институт за статистика на Аргентина. Проценките на буџетот предвидуваат и дека економијата на земјата ќе се намали во просек од 2,6 % во 2019 година, но …

Повеќе »

Заев: Земјата направи значителен напредок и сега се наоѓа во клучен период за иднината на државата

Премиерот Заев на Самитот на државите од Вишеградската Група и на државите партнери од Западен Балкан: Успесите во домашните реформи и решавањето на отворените прашања со соседите, ни даваат кредибилитет да бидеме успешни и во пристапниот процес Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, вчера, во рамки на …

Повеќе »

Извозот на стоки од Република Северна Македонија бележи пораст од 14.5 %

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – јули 2019 година, изнесува 228 925 873 илјади денари и бележи пораст од 14.5 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во …

Повеќе »