ЕКОНОМИЈА

Канадскиот БДП удри кочници

Канада е против светскиот данок на банките. Растот на канадската економија се забави до 0,6% на годишно ниво во третиот квартал, откако инвестициите и извозот се намалија воочливо, соопшти владата во Отава. Канадскиот БДП удри кочници. Растот му се намали од 1,7% на годишна основа во првите два квартали од …

Повеќе »

Сарачини: Струјата ќе поскапува, граѓаните да научат да штедат

„Државата во своите институции до 2018 година ќе се вложи 400 милиони евра за да ја подобри енергетската ефикасност во објектите, со што би се кумулирале двојни заштеди“, изјави министерот Сарачини на денешната трибина „Финансирање на енергетска ефикасност и обновлива енергија – ретроспектива и развојни препораки“. „Потребно е домаќинствата и …

Повеќе »

Светот го чекаат големи економски промени

Економската ситуација во светот значително ќе се промени во наредните 20 до 25 години, додека економскиот раст значително ќе се забави. Во студијата на лондонската компанија „Шродер инвестмент“ се наведува дека во наредните 40 години светот ќе се соочи со последиците од сушите, климатските промени, демографските промени и со намалувањето …

Повеќе »

Moody’s: Грција треба да банкротира!

Меѓународната агенција Moody’s смета дека и покрај постигнатото во понеделничкиот договор помеѓу доверителите за грчкиот долг, веројатноста Грција да западне во банкрот е голема, пишува AFP. “Ние држиме на мислење дека веројатноста од банкрот кон приватните кредитори е голема, бидејќи 70% од долгот е кон јавни облигационери и само контролирано …

Повеќе »

Колкава е нето – платата за септември?!

Просечната исплатена нето плата по вработен во септември изнесувала 20.779 денари што претставува зголемување за 0,6 проценти во споредба со истиот месец минатата година. Според податоците на Државниот завод за статистика, зголемувањето се должи пред сé на покачувањето на нето-платата во секторите: Стручни, научни и технички дејности, Други услужни дејности …

Повеќе »

Оланд и новите даноци на богаташите

Со нови заштеди и повисоки даноци за богаташите Франсоа Оланд планира да се бори против кризата во Франција, пренесуваат од DW. Експертите, сепак, се критички настроени. Програмата е амбициозна – наредната година Франсоа Оланд сака да заштеди 38 милијарди евра. Според планот државните трошоци ќе бидат намалени за 10 милијарди, …

Повеќе »

Пад на индустриското производство за 4,6 отсто!

Индустриското производство минатиот месец е намлено за 4,6 отсто во однос на октомври 2011 година, додека во споредба со септември 2012 е зголемено за 0,2 процента. Како што соопшти Државниот завод за статистика, индустриското производство бележи пад од 6,7 проценти во периодот јануари – октомври 2012 година во однос на …

Повеќе »

Намалени даноци, зголемени плати и надомест за социјална помош

Република Македонија е најатрактивната даночна дестинација во Европа! Даночната политика е одраз на вредносниот систем на државата. Намалените даноци, зголемените плати и надоместок за социјална помош се пример за реформскиот капацитет и даночниот концепт на Владата на Република Македонија. – Намалувањето на даноците го стимулира бизнисот, ја намалува сивата економија …

Повеќе »

Платите на грчките државни службеници ќе бидат намалени за уште 30 %

Платите на вработените во јавниот сектор во Грција следната година ќе бидат намалени за уште 30 проценти поради мерките за штедење кои се воведуваат во замена за новата транша од финансиската помош за земјата. Грчкото Министерство за финансии деновиве испратило циркуларното писмо во кое се вели дека платите на државните …

Повеќе »