ЕКОНОМИЈА

Индустриското производство во секторот преработувачка индустрија бележи пораст од 4.5 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на индустриското производство во април 2019 година, во однос на април 2018 година, изнесува 105.5. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во април 2019 година, во однос на април 2018 година, бележи пораст од 3.5 %, …

Повеќе »

Од јавната дебата за Стратегијата за едно општество и интеркултурализам во Струмица: Да направиме од мозаикот на нашата земја убава приказна како едно заедничко општество

Во Струмица се одржа четвртата, од серијата јавни дискусии за претставување на нацрт текстот на „Националната стратегијата за развој на концептот за едно општество и интеркултурализмот во Република Северна Македонија“. Јавната дискусија со поздравен говор ја отвори градоначалникот на Струмица, Коста Јаневски, кој меѓу другото ја поздрави изработката на стратегијата …

Повеќе »

Донесени Стратегискиот план и Програмата на истражувачката активност на Народната банка за следниот тригодишен период, како и неколку одлуки во сферата на банкарското работење

Советот на Народната банка денес одржа редовна седница на која ги донесе Стратегискиот план и Програмата на истражувачката активност на централната банка за периодот 2020-2022 година. Стратегискиот план за следниот тригодишен период содржи единаесет стратегиски цели коишто јасно ја изразуваат определбата на Народната банка за одржување ниска и стабилна инфлација …

Повеќе »

НБРМ ја објави годишната информација за плаќањата во земјава за минатата година

Народната банка ја објави Годишната информација за плаќањата во земјава во 2018 година. Во Информацијата се анализираат состојбите во платниот промет и платните инструменти во земјава со споредбен осврт на клучните показатели со показателите на ниво на Европската Унија (ЕУ). Минатата година, вредноста на плаќањата извршени од физичките и правните …

Повеќе »

Бројот на живородените деца е намален за 13.3 %, а бројот на умрените лица бележи зголемување од 3.7 %

Според податоците на Државниот завод за статистика, бројот на живородените деца во првото тримесечје од 2019 година, во споредба со истиот период од претходната година, е намален за 13.3 % и изнесува 4 555 живородени деца. Бројот на умрените лица во првото тримесечје од 2019 година бележи зголемување од 3.7 …

Повеќе »

Се огласи премиерот Зоран Заев по повод препораката од ЕК: Еве што порача

Зоран Заев, Премиер на Република Северна Македонија, вчера по повод препораката од ЕК соопшти: ,,Денеска сите сме горди на уште еден голем успех на нашата земја и на нашите политики за остварување на нашиот стратешки приоритет – членството во ЕУ. Денес го добивме најпозитивниот извештај до сега, со чиста препорака …

Повеќе »

Наместо до крај на мај, барања за субвенции за земјоделството ќе се поднесуваат до 30- ти јуни

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги известува сите корисници на субвенции дека рокот за поднесување на барања за добивање на финансиската поддршка се продолжува за еден месец. Наместо до 31- ви мај, барањата ќе може да ги поднесуваат до крајот на јуни, односно до 30- ти …

Повеќе »

Унгарија ќе изгради сосема нов зелен град за една милијарда евра

Унгарија планира да изгради сосема нов зелен енергетски град, пишува Блумберг, цитирајќи ги претставниците на енергетската компанија EON SE и германската компанија за недвижнини FAKT AG. Проектот Hegyeshalom-Bezenye ќе се наоѓа во северозападниот дел на земјата на реката Дунав. Ќе чини 1 милијарда евра и ќе биде со големина од …

Повеќе »

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 1.2 % на годишно ниво

Според податоците на Државниот завод за статистика, во април 2019 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 0.3 % на месечно ниво и за 1.2 % на годишно ниво. Во април 2019, во споредба со март 2019 година, продажните цени на производителите на …

Повеќе »