ЕКОНОМИЈА

Економијата на САД ги изненади аналитичарите

Во третиот квартал БДП на земјата се зголемил за 3.1% од очекуваните 2.8% Економијата на САД ги изненади аналитичарите и забележа раст од 3.1% во третиот квартал на 2012 година, пишува Bloomberg. Прогнозите на економистите беа за годишно зголемување од 2.8%, но тие го оддаваат подобрувањето на растот кај државните …

Повеќе »

Економијата на САД може да биде забавена, дури и ако се надмине фискалниот јаз

Без разлика што се случува со “фискалниот јаз”, секој вработен Американец ќе почувствува пад на приходите по 1 јануари и тоа дефинитивно ќе го забави економското закрепнување, пишува CNBC. Тоа ќе се случи бидејќи “даночниот одмор”, која беше воведен во 2010 година за поддршка на потрошувачката, се очекува да заврши …

Повеќе »

Холандија следната година во рецесија

Холандската Национална агенција за економска политика соопшти дека економијата на земјата следната година ќе падне во рецесија. Според предвидувањата на Бирото за економска анализа на политиките (CPB), економската активност во 2013 година ќе се намали на 0,5 отсто, наместо на 0,75 проценти пораст за како што претходно предвиде. Народната банка …

Повеќе »

Шпекулациите за скорешниот буџетски договор во САД ја одржаа цената на нафтата

Шпекулациите за брзиот договор за буџетските преговори во САД ја поддржаа цената на нафтата. На крајот од сесијата на берзата во Њујорк фјучерсите на лесната американска сурова нафта со рок на испорака во месец јануари поскапеа со 47 центи, или 0,5%, до 87,2 долари за барел. Во Лондон февруарскиот договор …

Повеќе »

Граѓаните на БиХ и на Албанија се најсиромашните во Европа

Според истражувањето на Агенцијата за статистика на Турција, Босна и Херцеговина и Албанија имаат најмала куповна моќ во Европа. Во истражувањето е земен бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител, мерен според паритетот на куповната моќ. БДП по глава на жител во БИХ во 2011 година изнесува 30 отсто …

Повеќе »

Индекси на прометот во секторот трговија

Во трговијата на мало, во октомври 2012 година во споредба со октомври 2011 година, гледано по групи и класи, во групата Трговија на мало со непрехранбени продукти, освен гориво, е забележан реален пораст од 1.9 отсто, а во групата Трговија на мало со храна, пијалоци и тутун е забележано реално …

Повеќе »

ИНДЕКСИ НА ЦЕНИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ИНДУСТРИСКИ ПРОИЗВОДИ НА СТРАНСКИ ПАЗАРИ

Во октомври 2012, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски за 3.5% на месечно ниво, а за 5.9% на годишно ниво, соопшти Државниот завод за статистика. Во октомври 2012, во споредба со септември 2012, продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се …

Повеќе »

Литванија го одложи за две години воведувањето на еврото

Претседателот на Литванија Далија Грибаускајте го одложи за две години воведувањето на еврото во земјата. Како водич датум за влез во еврозоната, таа ја посочи 2016 година, а премиерот на земјата Алгирдас Буткевичус посочи во вторникот дека транзицијата кон еврото ќе се случи во 2015 година. “Гледаме како идни членки …

Повеќе »

Холандската економија во полоша состојба

Холандската економија е во полоша состојба од претходните проценки, соопшти Централната банка на земјата, пренесува Reuters. Според шестмесечниот извештај економијата се очекува да се намали за 0,6% во однос на растот од очекуваните порано 0,6%. Се очекува растот да се врати во 2014 година со пораст од 1%, што сепак …

Повеќе »