ЕКОНОМИЈА

Нема плаќање на данок за приходите остварени на берза од 2013-2015 година

Приходите што се остваруваат во вид на паричен надоместок од страна на националните уметници согласно Законот за национали уметници, според измените од Законот за персонален данок на доход, нема да се однаночуваат. Министерoт за финансии, Зоран Ставрески, ова го изјави на вчерашната седница на владата на која најави и редица …

Повеќе »

Најсиромашните земји во светот

Како друг екстрем во прегледот на земјите според бруто домашниот производ е поделбата според најмалите износи на БДП. Според тоа, постојат земји во светот кои се карактеризираат со екстремно ниски стапки на БДП. Тука се вбројуваат земји според per capita БДП, бидејќи доколку се наведат според вкупниот БДП ќе се …

Повеќе »

ЗПК Пелагонија од субвенции инкасираше двојно повеќе од лани!

Добивката на ЗПК Пелагонија во2012 во однос на истиот период од минатата година е намалена за 58.59%. Имено во 2012 година за 9-те месеци најголемиот земјоделски комбинат во Македонија оствари добивка од 147.193 илјади денари, додека во 2011 година   за истиот период имаше добивка

Повеќе »

УНЕСКО пред финансиски колапс

Кога во октомври минатата година САД престана да донира финансиски средства во касата на  УНЕСКО, предизвика голем шок. Оттогаш во оваа глобална организација, недостасуваат повеќе од 22 отсто од претходната месечна заработка. До крајот на годината  САД требало да уплати околу 72.000.000 $.Според експертите УНЕСКО овој недостаток и понатаму ќе …

Повеќе »

Фершпед: приходите ни се намалуваат, ама ќарот ни расте!

Фершпед АД Скопје оствари позитивен финансиски резултат од 131.270 илјади денари (2,1  милион евра)  кој претставува зголемување од 12% во однос на остварениот финансиски резултат во истиот период од минатата година, кога изнесуваше 117.502 илјади денари. Oстварен е вкупен приход (оперативен и финансиски) во износ од 3.013.870 илјади денари кој …

Повеќе »

Нов шок за Грција, догодина ја чека уште пострашна рецесија

Рецесијата во Грција во наредната година ќе биде полоша од она што претходно се очекуваше, се наведува во нацрт буџетот, кој во средата му беше претставен на грчкиот парламент. Грција, која е притисната со долгови, ќе забележи и поголем буџетски дефицит од она што се прогнозираше пред еден месец. Економските активности …

Повеќе »