ЕКОНОМИЈА

Премиерот Заев ќе учествува на Светскиот економски форум во Давос

Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев, од вчера до 25 јануари, ќе учествува на годинашниот Светски економски форум во Давос, Швајцарија, заедно со заменик-претседателот на Владата на РМ, Кочо Анѓушев и со министерот за економија, Крешник Бектеши. Премиерот Заев на форумот во Давос, на кој и оваа година …

Повеќе »

Премиерот Заев се сретна со Генералната секретарка на Регионалниот совет за соработка, Брегу

Премиерот Заев на Мајлинда Брегу ѝ го честиташе стапувањето на новата функција Генерална секретарка на РСС упатувајќи ѝ искрени желби и поддршка за успешно продолжување на нејзините напори и планови за зајакнување на регионалната соработка на патот кон европската интеграција на земјите од Западен Балкан. – Република Македонија посветува посебно …

Повеќе »

Најголемо влијание врз ограничувањето на економската состојба на деловните субјекти имале слабата побарувачка од купувачите со 19.6 %

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во трговијата на мало во четвртото тримесечје од 2018 година е за 0.3 процентни поени повисок во однос на претходното тримесечје, а e зголемен за 0.7 процентни поени во однос на истото тримесечје од 2017 година. Eкономската состојба на деловните …

Повеќе »

Османи: Македонија повторно предводник во регионалната соработка на Балканот

Заменик Претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бујар Османи, оствари средба со Генерална Секретарка на Советот за Регионална Соработка, Мајлинда Брегу која е во работна посета на земјава. Вицепремиерот Османи на својата соговорничка најнапред ѝ посака успех во извршување на новата функција како Генерална Секретарка на Советот за Регионална …

Повеќе »

Во наредниот период се очекува зголемување на продажните цени во градежништвото

Според оценката на раководителите на деловните субјекти од областа на градежништвото, индикаторот на доверба во четвртото тримесечје од 2018 година е повисок за 0.2 процентни поени во однос на третото тримесечје од 2018 година, а e повисок за 0.3 процентни поени во однос на истото тримесечје од 2017 година. Очекувањата …

Повеќе »

Стопанска Комора на Северо-Западна Македонија: Крајно време е да се фокусираме на суштински промени во економијата

Стопанската Комора на Северо-Западна Македонија опоменува дека крајно време е да се фокусираме на суштински промени во економијата преку средрочна стратегија за економски раст и развој со што без разлика на политичките партии кои ќе дојдат на власт. Тие во соопштението до медиумите велат: „Сведоци бевме дека во 2018 година …

Повеќе »

Зголемен индексот на прометот во индустријата на домашниот и странските пазари

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на прометот во индустријата, вкупно, во ноември 2018 година, во однос на ноември 2017 година, изнесува 115.1. Според главните индустриски групи, вкупниот промет во индустријата во ноември 2018 година, во однос на ноември 2017 година, бележи пораст кај Интермедијарни производи, освен енергија …

Повеќе »

Индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во декември 2018 година е намален за 0.5 процентни поени

Според оценката на раководителите на деловните субјекти, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во декември 2018 година е намален за 0.5 процентни поени во однос на ноември 2018 година и изнесува 20.4, а во однос на декември 2017 година е зголемен за 1.5 процентни поени. Состојбата на обезбеденоста на производството …

Повеќе »

Гувернерката на НБРМ на Форумот на „Еуромани”: Kако носители на политики во Централна и Источна Европа треба да се фокусираме на натамошно подобрување на фундаментите на економиите во регионот

„Сите ние како носители на политики во Централна и Источна Европа треба да се фокусираме на елиминирање на структурните пречки за зголемување на потенцијалниот економски раст на долг рок и да го забрзаме процесот на реална конвергенција” – истакна гувернерката на Народната банка на Република Македонија, д-р Анита Ангеловска-Бежоска на панел-дискусија за монетарна политика што се одржа вчера во …

Повеќе »