ЕКОНОМИЈА

Министерот Бектеши ја додели eдинаесеттата годишна Национална награда за најдобри општествено одговорни практики 2018

„Деловната заедница во Република Македонија станува комплетно свесна дека секоја водечка компанија треба да биде општествено-одговорна. Прво, затоа што тоа е во интерес на претпријатијата, бидејќи обезбедува придобивки за компаниите во управувањето со ризикот, заштедите на трошоци, пристапот до капитал, односите со клиенти, управувањето со човечки ресурси и нивната способност …

Повеќе »

Еве какви пораки синоќа упати Мицковски

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ на синоќешниот протест порача: „Еве не излеговме и за националното понижување, но излеговме и за сите економски порази затоа што сме понесреќни, затоа што Македонија е посиромашна. Ќе се обединиме сите заедно за да ја урнеме оваа неспособна власт. Зошто ни е на нас времето? Тоа ни …

Повеќе »

Мицковски: Излеговме и за сите економски порази затоа што сме понесреќни, затоа што Македонија е посиромашна

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ на вечерашниот протест порача: „Еве не излеговме и за националното понижување, но излеговме и за сите економски порази затоа што сме понесреќни, затоа што Македонија е посиромашна. Ќе се обединиме сите заедно за да ја урнеме оваа неспособна власт. Зошто ни е на нас времето? Тоа ни …

Повеќе »

Николовски: Ја подобруваме бизнис климата во агро-секторот, 2019-та ќе биде година на економијата

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, заедно со директорите на Агенцијата за финансика поддршка во земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски, и на Државниот инспекторат за земјоделство Благој Индов, на покана на претседателот на Регионалната   стопанска комора од Кавадарци, Никола Наумов, оддржаа работен состанок со бизнис заедницата од …

Повеќе »

Работна средба со раководството на ВМРО-ДПМНЕ – размена на мислења околу економските прашања од значење за бизнисот

Во насока на спроведување редовни консултации со најголемите политички партии во Република Македонија, претставници на раководството на Стопанската комора на Македонија остварија работна средба со раководството на ВМРО-ДПМНЕ, предводено од претседателот проф. д-р Христијан Мицкоски. При првата заедничка средба меѓу двете раководства, реализирана на 1 март оваа година, беше заеднички …

Повеќе »

Тевдовски: Со Буџетот за 2019 до раст на економијата, подобар животен стандард, социјална праведност

Предлог-Буџетот на Република Македонија за 2019 година беше претставен пред Комисијата за финансирање и Буџет. Министерот за финансии во своето експозе истакна дека овој Буџет е најдобра потврда  дека Владата продолжува посветено да работи на постигнувањето на клучните цели и приоритети на општеството: повисоки стапки на економски раст, подобар животен …

Повеќе »

РИРА Агендата се залага за нови инвестиции во регионот како единствен пазар 

Подобрување на конкурентноста на регионот преку хармонизација на инвестициските политики на економиите на шесте земји на Западен Балкан со стандардите на ЕУ и најдобрите меѓународни практики, зацврстување на јавно – приватниот дијалог, како и вклучување на сите релевантни фактори во процесот на донесување на одлуки се дел од заклучоците на …

Повеќе »

Лидерите се обврзаа за развој на високо квалитетни информации со цел помош во поттикнување на економскиот развој

Околу 300 делегати, вклучувајќи министри за финансии, високи владини експерти и претставници на бизнисот, на професионалната и на академската заедница се собраа денес да ја разгледаат улогата што ја играат финансиските информации за поддршката на економскиот развој, на регионалната и глобална интеграција на економиите и за приближувањето на приходите и …

Повеќе »

Македонија со нови конзули во Мексико и Косово

На предлог на Министерството за надворешни работи, на вчерашната седница владата разгледа Предлогот за именување на почесен конзул на Република Македонија во Република Косово, со седиште во Грачаница и го прифати предлогот на оваа позиција да биде именуван г-дин Расим Мрљаку, државјанин на Република Косово, во функција на воспоставување на …

Повеќе »